İran’daki idamlara karşı toplanan imzalar konsolosluğa alınmadı

Savaşa Karşı Hayat Konferansı Hazırlık Komisyonu’nun, İran’daki cezaların, yasakların kaldırılması ve idamların derhal durdurulması çağrısıyla yayınladığı deklarasyona atılan 575 imza İstanbul’daki İran Konsolosluğu tarafından alınmadı.

Savaşa Karşı Hayat Konferansı Hazırlık Komisyonu’nun, İran’daki cezaların, yasakların kaldırılması ve idamların derhal durdurulması çağrısıyla yayınladığı deklarasyona atılan 575 imza İstanbul’daki İran Başkonsolosluk tarafından alınmadı.

Açıklama öncesi çevreyi abluka altına alan polis, Savaşa Karşı Hayat Konferansı Hazırlık Komisyonu’nun konsolos önünde yapmak istediği açıklamaya izin vermedi.

Tüm engellemelere rağmen açıklamayı yapan komisyon, İran’daki idamların derhal durdurulmasını istedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün katılımıyla gerçekleşen açıklama Yazar Ayşegül Devecioğlu tarafından okundu.

Jîna Mahsa Emani’nin ahlak polisi tarafından katledildikten sonra İran’da kadınlar öncülüğünde başlayan protestolara karşı rejim güçlerinin uyguladığı şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Devecioğlu, “İran yargı makamlarının verdiği ölüm cezalarını ve bugüne kadar iki İran yurttaşının idam edilmiş olmasını insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak görüyoruz. Demokratik protesto suç değildir ve cezalandırılamaz. Cezalar, yasaklar kaldırılmalı, idam cezaları derhal durdurulmalıdır” diye konuştu.

KONSOLOSLUK HEYETLE GÖRÜŞME TALEBİNİ KABUL ETMEDİ

 Açıklamanın ardından toplanan 575 imzayı İran yetkililerine teslim edilmek isteyen Yazar Ayşegül Devecioğlu ve EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel konsolosluk içine alınmadı. Bu nezaketsizliğe tepki gösteren Tüzel, yetkililerin kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini, dilekçeyi kapı altına bırakmak zorunda kaldıklarını aktardı.