İran’dan kaçanlara sınırda işkence

İran’daki devletinden kaçan direnişçiler ve muhalifler, Van sınırında Türk askerlerinin işkencesine maruz kalıyor.

Van-İran sınırında yakalan göçmenler, Türk askeri tarafından soyulup, sıfırın altında karın üstünde günlerce bekletiliyor.

İran ve Doğu Kurdistan’da üç aydan fazladır devam eden protesto gösterilerinde yüzlerce kişi katledildi, binlerce kişi de tutuklandı. İran'dan kaçanlar ise sınır kenti Van’a gelmeye çalışıyor. İran’dan kaçan muhalif kesimler ve direnişçiler, Van-İran sınırında Türk askerlerinin işkencesine uğruyor. Kış ayları ile birlikte sıcaklığı eksi derecelerin altında olan sınır, mülteciler için ölüm ve işkence yolu oluyor. Sınırı geçmeyen çalışan birçok mülteci, Türk askeri tarafından yakalanıyor. Yakalanan mülteciler Türk askerinin işkencesine uğruyor. Aralık ayında İran’dan Van’a geçmeye çalışan bir grup İranlı, Türk askerleri tarafından yakalandıktan sonra soyulup, çıplak şekilde kar üstünden yatırıldı. Yaşları 15-30 arasında olan grup saatlerce çıplak şekilde Türk askerlerinin işkencesine maruz kaldı.

Türk askerlerinin işkencesine uğrayan İranlılar, daha sonra çıplak şekilde İran tarafına bırakılıyor. İran devleti tarafından öldürüleceği endişesi taşıyan bu insanlar, yeniden Van’a gelmek için çaba sarf ediyor. Türk askerlerinin işkencesine uğrayan 35 yaşındaki Fars direnişçi, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

“Tahran’da otuyorum. Jîna Emînî'nin katledilmesinden sonra alanlarda İran'a karşı savaştım. Hiçbir zaman geri adım atmadık. Benim direnişi katıldığımı öğrendiler. Bu yüzden hemen hemen her gün evimi bastılar. Ailemi defalarca götürüp işkence yaptılar. Ailem de benim öldürülmem için beni Türkiye’ye gönderdi. Ben yine gelmek istemedim. Direnişe devam etmek istiyordum ama ailemi de ölümle tehdit ediyorlardı. Bu yüzden İran’ı terk etmek zorunda kaldım. İran’dan Van’a gelince Türk askerleri beni ve benimle birlikte gelen 5 kişiyi yakaladı. Bize günlerce işkence ettiler. Eksi sıfırın altında saatlerce karın üstünde bize işkence yaptılar. Her tarafımızı yara bere içinde bıraktılar. Asker daha sonra bizi İran tarafında bıraktı. İran devletinin eline geçmemek için yeniden Türkiye tarafına başka yollarla geçtim.”