İran ve Rojhilat Kurdistan’da baskı da direniş de devam ediyor

İran ve Rojhilat Kurdistan'da baskı ve tutuklamalara karşı direniş sürüyor. İran devletinin tutuklamaları da devam ediyor.

İran ve Rojhilat Kurdistan’daki aktivistlere yönelik tutuklama ve gözaltı dalgası devam ediyor. Baskı ve tutuklamalara rağmen halk protesto gösterilerini kitlesel olarak büyük bir öfke ile sürdürüyor.

Meriwan kentinde bir grup kadın aktivist bir araya geldi ve iktidar karşıtı sloganlar atarak ‘Jin, Jiyan, Azadî’ mesajını verdi.

Yaklaşık bir haftadır askeri denetim altında olan Ciwanro kentinde ev baskınları ve aktivistlerin gözaltına alınması da devam ediyor. Gözaltına alınan bazı kişilerin isimleri paylaşılırken çok sayıda askeri güç sokaklara konuşlandırıldı.

İŞKENCEYLE KATLEDİLDİLER

Hafta içerisinde protesto eylemlerinin kitlesel olarak yaşandığı Esfehan’ın Semirom ilçesinde, çok sayıda askeri güç konuşlandırılarak, tutuklama ve baskınlar gerçekleştiriliyor.

Kerec kentindeki Keço Cezaevi’nde düzenlenen eylemlerde gözaltına alınan 15 kadın aktivist, tutukluluk halinin sürmesine ve devlet güçlerinin yaklaşımlarına karşı grev başlattı.

Durumunu İzleme Komitesi’nin dün yayımladığı rapora göre 16 kişi gözaltı merkezlerinde işkenceli sorgularda katledilirken, yaşamlarını yitirenlerin bazıları ise eylemlerde polis tarafından atılan kurşunlarla yaralandı ve ardından alındıkları gözaltı merkezlerinde tedavileri yapılmadığı için yaşamlarını yitirdi.
Gözaltında işkence ile katledilen 16 kişinin kimlik bilgileri de raporda yer aldı. Buna göre Ramin Fatehi, Yousef Raisi, Mohammad Lotfollahi, Hamed Salahshour, Shadman Ahmadi, Shahriar Adeli, Ahmad Goudarzi, Amir Javad Asadzadeh, Heyman Aman, Esmaeil Dezvar, Omid Hassani, Mohammad Haji Rasoulpour, Iliad Rahmanipour, Milad Khoshkam, Saman Ghaderpour ve Mehdi Eshkezar gözaltında işkenceli sorgu ve yaralarının tedavi edilmemesi nedeniyle hayatını kaybetti.

İran’ın dini lideri Eli Hamaney, devletin bazı kadın destekçileriyle yaptığı görüşmede, İslami başörtü konusunun meşru bir gereklilik olduğunu ve bundan geri adım atmayacaklarını söyledi.