İran ve Rojhilat'ta eylemler devam ediyor

Rojhilat ve İran’da başlayan direniş devam ediyor. Öğretmenler de greve başladı.

Kirmaşan Razi Üniversitesi, Zahidan Tıp Bilimleri Üniversitesi, Tahran Sosyal Bilimler Üniversitesi, Şerif Üniversitesi, Emir Kebir Üniversitesi, Tahran Üniversitesi, Meşhed Firdevsi Üniversitesi, İsfahan Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversitede öğrenciler İran'ı çeşitli eylemlerle protesto etti.
Tahran’daki Şerif Üniversitesi’nde Basic güçleri ile protestocular arasında gerginlik çıktı. Öğrenciler, üniversite yemekhanesinin kapılarını kapatan Besic güçlerinin bariyerlerini aşarak yemekhaneye birlikte girmeyi başardı.
Doğu Kürdistan ve İran’da Mesleki Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Komitesi’nin çağrısıyla öğretmenler greve giderek gösterilere destek verdi.
Meriwan, Ciwanro ve Saqiz’deki çoğu okulda öğretmenler mesaileri boykot etti ve öğrenciler ile öğretmenlerin katledilmesini ve tutuklanmasını kınadı.
Sine’den ise İran güçleri şehirde toplanan kız öğrencilere ateş açtı.
Doğu Kürdistan ve İran’ın çeşitli bölgelerindeki liseli öğrenciler, okulların içinde ve dışında protestolara katılıyor.
Okullar ve üniversitelere ek olarak, dün gece Doğu Kürdistan’da Sine, Diwander ve Serdeşt; İran’da Bender Abbas ve Mazandaran eyaletinin çeşitli bölgeleri ile Tahran’da protesto gösterileri düzenlendi.

ÖĞRETMENLER GREVDE

Meriwan, Sine, Seqiz, Kirmaşan, Bane, Mahabad, Şiraz, Tahran ve daha birçok kentte öğrenciler, dün de okula gitmedi.
Yine geçtiğimiz hafta Öğretmenler Sendikası da öğretmenlere grev çağrısı yapmıştı. Çağrıda, öğretmenlerin bulundukları okullara gitmeleri ancak derslere girmemeleri istendi. Ailelere de çocuklarını iki gün okula göndermemeleri yönünde çağrıda bulunulmuştu.  
Çağrıya uyan öğretmenler okula gitti ancak derslere girmedi. Dün, öğretmenler öğrencilerle birlikte oturma eylemi gerçekleştirerek, devlet güçlerinin saldırılarını protesto etti. Okulların askeriyeye çevrildiğini belirten öğretmenler, "Tutuklu öğretmenler serbest bırakılmalı”, “Okul kışla değil”, “Cezaevinde öğretmene yer yoktur” ve “Cezaevinde öğrenciye yer yoktur” yazılı dövizler taşıdı.