İşgalci Türk devletinin gazetecileri katletmesine tepkiler dinmiyor

Kürt PEN, Nexîl Merkezi ve Başûrê Kurdistan Kadın Cephesi, Türk devletinin gazetecileri katletmesine sert tepki göstererek, "Özgür basın durmayacak. İşgalciler ve işbirlikçilere sessiz kalmayalım" mesajını verdi.

Kürt PEN Merkez Yürütme Komitesi, özgür basın çalışanlarına yönelik saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Türk devletinin sivil hedeflere yönelik bombadırmanın ardından, Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî iline bağlı Seyîdsadiq kasabasında, Chatr Production’da çalışan gazeteciler hedef alındı. Saldırıda, 40 yaşındaki Gulistan Tara ve 27 yaşındaki Hêro Bahadîn katledilirken 30 yaşındaki Rêbîn Bekir de ağır bir şekilde yaralandı. Bu tür eylemleri sert bir şekilde kınıyor ve Chatr Production çalışanlarına başsağlığı diliyoruz. Ayrıca, dünya genelindeki tüm dostlarımızdan bu zulme ve baskılara karşı barış ve özgürlük sesi olmalarını bekliyoruz" denildi.

Açıklamada, Türk devletinin Kurdistan topraklarını işgal etmesinden bu yana Rojava, Kuzey ve Başûrê Kurdistan’da yüzlerce köyün yerle bir edildiği, halkın zorla göç ettirildiği vurgulandı.

'DÜŞMAN VE İŞBİRLİKÇİLERİYLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Başûrê Kurdistan Kadın Cephesi, 2 Kürt gazetecinin şehit düştüğü saldırıya ilişkin bir açıklamasında şöyle denildi:

"Türk devleti, Kurdistan’ı işgal etme girişimlerine ormanları ve doğal alanları hedef alarak, köyleri yakıp yıkarak, Başûrê Kurdistan’ın geniş bir bölgesini işgal ederek, Behdînan’a askeri güç göndererek ve yasaklı kimyasal ve nükleer taktikler kullanarak eylemlerini sürdürüyor. Halkımıza yönelik işgal ve soykırım saldırılarını her geçen gün artırdığını görüyoruz. Ancak Kurdistan toprakları ve halkının savunucuları olan özgürlük gerillaları, faşizme ve işgalcilere her gün ölümcül darbeler vuruyor. Dolayısıyla bu devlet, direniş alanlarında aldığı yenilgiyi gizlemek adına tüm insani ve ahlaki değer ve ilkelerden uzak bir şekilde saldırılar düzenliyor. Ayrıca işgal, Kurdistan çevresinin yakılması ve yok edilmesi, yasak silahların kullanılması konusunda iç ve dış kamuoyunu yanıltmak için her türlü çabayı göstermektedir.

İşgalci Türk devletinin bu korkak ve terör saldırısını kınıyoruz. Bu korkakça saldırıları, işgalci Türk devletinin özgürlük gerillaları karşısında her gün aldığı yenilgisinin intikamı olarak nitelendiriyoruz. Kendini özgür, bağımsız ve yurtsever olarak gören herkesi ciddi bir tavır almaya çağırıyoruz. Başûrê Kurdistan halkını, Türk devletinin Başûrê Kurdistan’daki ihanet hattının desteğiyle gerçekleştirdiği bu katliam ve işgal karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Bazı medya kuruluşları gerçekleri çarpıtarak istismarı ve öldürmeyi meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu kurumların kimin iradesiyle, kimin için ve hangi amaçla hizmet ettikleri herkesçe açıktır!

Özgür basın kervanının asla durmayacağına inanıyoruz. Binlerce Kürt evladı, demokrasi ve özgürlük ve şehitlerin hayallerini gerçekleştirme mücadelesini sürdürecek. Bu şehitlerin isimleri Kürt medyası ve gazetecilik tarihine parlak bir şekilde yazılacaktır.

Son olarak, Kürt halkının meşru davasına karşı olan düşmanlar ve onların işbirlikçileriyle mücadele etmeye devam edeceğiz.”

'ULUSLARARASI KAMUOYUNA TAŞIMALIYIZ'

Nexîl Gazetecilik Hak ve Özgürlükleri Merkezi de şu açıklamayı yaptı: "Türk devletinin gazetecilere yönelik saldırıları uluslararası kamuoyuna taşınmalıdır. Irak hükümeti ile basın özgürlüğü alanındaki örgütler ve aktivistlere bu konuda sadece kınama ve protestolarla yetinmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Irak hükümetine, ülkenin egemenliğini ve sivil halkın güvenliğini koruma sorumluluğunu yerine getirmesi, tüm illerde Iraklı gazeteciler için güvenli ve uygun bir çalışma ortamı sağlanması talebimizi yineliyoruz.”