İslahiye cezaevinde dört tutsak açlık grevinde

Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’nde 4 tutsağın, hak ihlallerine karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıkları bildirildi.

İslahiye Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı süresiz/dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Tutsaklardan İlhami İşçi ile 12 Nisan’da görüşen avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi’ne başvuruda bulundu.

Avukatlar İşçi’nin kısa bir süre önce isteği dışında Mardin Cezaevi’nden, İslahiye Cezaevi’ne sevk edildi.

Tutsakların avukatları aracılığıyla aktardığı hak ihlalleri şöyle ifade edildi: “Cezaevi girişinde zorla çıplak arandık. Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Diğer cezaevlerinde olan çeşitli sıkıntı ve hak ihlali tutulduğumuz cezaevinde daha fazla.”

İşçi’ye hak ihlallerine karşı çıktığı için “hukuka aykırı bir şekilde” 6 gün hücre cezası verildiği belirtildi.

Hak ihlallerinin son bulması için yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayan dört tutsağın 6 Nisan’da süresiz/dönüşümsüz olarak açlık grevine başladıkları bildirildi.

Grevdeki tutsaklara cezaevi yönetimi tarafından şeker, tuz, limon gibi zaruri takviyeler verilmediği belirtildi.

Avukatalar, açlık grevi eyleminin “ölüm orucu” şeklinde devam ettiğini aktardı.

Hak ihlallerinin giderilmesi için İHD’ye başvuru yapan avukatlar, hak ihlallerinin giderilmesi için cezaevi yönetimiyle görüşülmesini talep etti.