İslahiye’de tutsakların açlık grevi 14’üncü gününde

Antep İslahiye T Tipi Cezaevi’ndeki insanlık dışı uygulamalara karşı 4 tutsağın başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 14’üncü gününde devam ediyor. Greve katılan tutsakların sayısı 7’ye yükseldi.

İslahiye Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı 6 Nisan’da süresiz/dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Tutsaklar kısa bir süre önce Mardin’den Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiklerinde cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmışlardı.

Tutsaklar ve cezaevi yönetimi ile görüşen İHD Antep Şube Başkanı Sinan Taştekin, greve katılan tutsakların sayısının 7’ye yükseldiğini bildirdi.

Taştekin, tutsaklar Reşit Dayan ve Uğur Uyar’ın eylemin 5’inci gününde, Ümit Özen’in ise eylemin 8’inci gününde greve katıldığını belirtti.

Grevde olan 3 tutsak ile yüz yüze görüştüğünü aktaran Taştekin, tutsakların “Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Diğer cezaevlerinde olan sıkıntı ve hak ihlalleri tutulduğumuz cezaevinde daha fazla” dediğini belirtti.  

Taştekin, açlık grevindeki tutsaklara yeteri kadar şeker, tuz, limon gibi zaruri takviyeler verilmediği için “ölüm orucu” şeklinde devam ettiğine dikkat çekti.

Taştekin, şunları ifade etti:  “İslahiye Cezaevi kötülüğün bu kadar sıradanlaştığı, organize edildiği bir yer. Cezaevinde 14 gündür süren bir açlık grevi söz konusu. Açlık grevinde bulunan tutukluların talepleri çok net; insani, adil, evrensel bir yaklaşım istiyorlar. Hukuka uygun bir yaklaşım istiyorlar. Kışla kültürü dayatmalarını kabul etmiyorlar. Bu uygulamalar cahiliye dönemi uygulamaları. Kötülüğün bu kadar sıradanlaşmasına itirazımız var. Uluslararası, yerel hak ve hukuk örgütleri bu duruma ses vermeli. Talepler karşılık bulursa açlık grevi sonlandırılır. Adalet Bakanlığı, Barolar Birliği, 14 gündür yaşanan bu greve sessiz kalmamalı.”

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Temsilciliği’nin de tutsaklar ve cezaevi yönetimini ziyaret edeceği öğrenildi.