İstanbul'da protestolar: Bu tecrit kalkacak, faşizm yenilecek!

Tüm engelleme, saldırı ve gözaltılarına rağmen Kürt Halk Önderi'ne yönelik 9 Ekim uluslararası komplosunu ve tecridi İstanbul'un üç ilçelesinde protesto eden HDP milletvekilleri ve kitle; “ Bu tecrit kalkacak, faşizm yenilecek” mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim uluslararası komplosunun 24’uncu yıl dönümünde İstanbul’da  protesto edildi. Taksim ve Kadıköy'de gerçekleşen protestolarda HDP milletvekilleri eşliğinde sokağa çıkan halk,  Öcalan’ın üzerindeki tecridin derhal sonlanmasını istedi.

TAKSİM

Protestoların bir adresi olan Taksim İstiklal Caddesi’nde “ Abdullah Öcalan’a özgürlük” şiarıyla yürüyen çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. Rusya Konsolosluğu önünde bir araya gelen HDP milletvekili Ömer Öcalan, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Dilşat Canbaz Kaya, “ Kahrolsun 9 Ekim komplosu” sloganları eşliğinde İstiklal Caddesi’nde yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında bir konuşma yapan Ömer Öcalan,  bugün 9 Ekim uluslararası komplosunun 24. Yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “ 18 aydır Kürt Halk Önderinden herhangi bir haber alınamıyor. Biz buradan çağrı yapıyoruz, onurlu bir barış, Kürt sorununun demokratik çözümü için Sayın Öcalan muhatapların en büyüğüdür” dedi.

Alkışlar eşliğinde yürüyüşü sürdüren milletvekillerinin önü polis tarafından kesildi. Vekiller abluka altına alınırken, basın alandan zorla çıkarıldı. Bu keyfi uygulamaya, “ Kahrolsun 9 Ekim komplosu” sloganıyla protesto eden çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Ömer Öcalan gözaltılara, “ İşkence var burada. Halkımız bu faşizmi görmelidir. Her yerde işkence var, her yerde faşizm var” derken,  Dilşat Canbaz Kaya ise, “ Bütün halkımız bilsin ki 24 senedir İmralı’da yaşanan tecrit bugün İstiklal Caddesi’nde uygulanıyor. Bu tecrit kalkacak, bu faşizm yenilecek” diye tepki gösterdi.

Odakule önünde milletvekilleri adına açıklama yapan Ömer Öcalan,  halk tarafından seçilmiş milletvekilleri olduklarını hatırlatarak, buna rağmen milletvekilleri arasında ayrımcılık yapan bir polis teşkilatıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. İşkenceyle, gözaltıyla, sindirmeyle halkın sesinin susturulmak istendiğini vurgulayan Öcalan, “ Bu ülkenin çözüme ve demokratik bir barışa ihtiyaç vardır. Bu ülkenin huzura ihtiyacı vardır. Ama bu  iktidar ülkeyi bir maganda ülke haline getirdiler. İçişleri Bakanı’na bakıyorsunuz tecavüzcülerle, katillerle, mafyayla her gün poz vermekte. Ama burada partimize ve halkımıza büyük bir tecrit uygulanmaktadır” dedi. . HDP Milletvekili  Züleyha Gülüm bu faşizan uygulamaya tepki gösterdi. Demokratik hakkını kullanmak isteyen halkın gözaltına alındığını vurgulayan Gülüm, “ Bu ülkede ne anayasa ne hukuk var. Sesini duyurmak isteyeneler gözaltına alınıyor. Bu hukuksuzluğa son verin” diye tepki gösterdi.

Çözümlerin demokratik diyalog yönetmelerle olmasından yana olduklarını hatırlatan  Öcalan, şunları kaydetti: “ 24 yıl önce 9 Ekim’de uluslararası bir komployla Türkiye halkları birbirine düşürülmeye çalışıldı. O dönemin Başbakanı Bülent Ecevit bile Sayın Öcalan’ın Türkiye neden teslim edildiğini bilmiyorum dedi. Biz işte bu noktada ülkeye barış, istikrar gelmesi ve ekonomik, siyasal çözümü için diyalogun adresini gösteriyoruz ve bu komplo tecrit siyasetini kabul etmiyoruz. 18 aydır Sayın Öcalan ne avukatlarıyla ne de ailesiyle görüştürülüyor. Bu ülkenin yasalarını, anayasasını uygulayın. Çözüm diyalog zemininde ve barıştadır. Ama tecritle, baskıyla, zulümle halkımıza ve partimize geri adım attıramayacaksınız. Bir an önce bu tecridin kırılması gerekiyor. İmralı’da Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleşmesi gerekiyor.”

Faşizmin kurumsallaştırmak istendiğine de dikkat çeken Öcalan, “ Şu anda hukuk yok, anayasa ayaklar altında. Katiller, uyuşturucu baronları, tecavüzcüler serbest dolaşırken, hakkını arayanlar gözaltına alınıp, tutuklanıyor” dedi.

Milletvekillerinin yürüyüşü sık sık polis çemberiyle engellenirken,  İmralı tecridinin kırılması için ses çıkartan kitleden çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Bir polis amirinin milletvekillerine hakaret etmesi dikkat çekti. Polisin bu keyfi uygulamasına  tepki gösteren Ömer Öcalan, Fethullah Gülen cemaatine üye polislerin akıbetini hatırlattı ve ekledi: “  Şu anda cemaatle yürüyen yüzlerce polis cezaevinde. Siz de başkasıyla yürüyorsunuz, ben de kanununla yürüyün diyorum. Faşizmi bize kanun diye yutturacaklar” diye konuştu.

Bütün engellemelere rağmen 9 Ekim uluslararası komployu Taksim İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto eden HDP milletvekilleri ve beraberindeki kitle, “Bu tecrit kalkacak, faşizm yenilecek” vurgusunda bulundu.

KADIKÖY

Kadıköy’de ise Halitağa Caddesi üzerinde bulunan HDP İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kitleye, milletvekilleri Musa Piroğlu, Zeynel Özen, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, HDP PM üyesi Cengiz Topbaşlı ile ÖHD’li avukatlar eşlik etti. Yürüyüşe geçmek isteyen kitlenin önü, polislerce kapatıldı. Burada bir süre ablukada duran kitle, daha sonra HDP İlçe Örgütü binasına gireceği sırada polis saldırısına uğradı. Bu sırada HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, ÖHD İstanbul İl Eşbaşkanı Gürkan İstekli, ÖHD’li avukatlar Emrah Baran Korkmaz ve Bülent Aşa ile Elvan Polat darp edilerek gözaltına alındı. 

TECRİT VURGUSU

Polis saldırısına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, 9 Ekim’in uluslararası bir komplo olduğunu hatırlatarak, “24 yılın sonunda bu ülke cehenneme döndü. Ortadoğu cehenneme döndü. DAİŞ çıktı, ÖSO çıktı, kan içen cellatlar çıktı. Tecride hayır demek, bu ablukaya hayır demektir. Tecrit bu ülkeye, bu halka biçilen bir omurga. Sesimiz çıkmasın, susalım diye. Sesimizin çıkmasından rahatsız olanlara sesleniyorum: Vardık, varız, var olacağız” dedi.