İstanbul’da protesto eylemine polis saldırısı ve gözaltı

İstanbul ve Kırklareli’de sabah saatlerinde HDK ve HDP’yi hedef alan gözaltıları protesto için İstanbul’da yapılan eyleme polis saldırdı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Kitle saldırıyı protesto etmek amacıyla oturma eylemi başlattı.

Sabah saatlerinde İstanbul ve Kırklareli’de düzenlenen ev baskınlarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile birçok sivil toplum örgütü yöneticisinin arlarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 26 farklı adrese baskın yapıldığını açıkladı. Türk yargısı hızlı bir şekilde soruşturmaya ilişkin “gizlilik” kararı alırken, gözaltındakilerin avukata erişimi de 24 saat süreyle kısıtlandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Beyoğlu’nda bulunan ortak parti binalarının önünde “HDP algı operasyonlarınızın aracı değildir. Demokratik siyasette ısrarcıyız” şiarıyla basın açıklaması yapmak istedi. Açıklamaya  HDK Eş Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’in yanı sıra HDP ve Yeşil Sol Parti İstanbul il ve ilçe örgütü temsilcileri katılırken, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi.

SALDIRI SONRASI GÖZALTI

Açıklama öncesi onlarca polis ve gözaltı aracı parti binası etrafını sardı. Açıklama öncesi polis, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Murat Kalmaz ile görüşerek açıklamaya hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini bildirdi. Açıklama yapmakta ısrar eden onlarca kişi, parti binasından çıktıkları esnada polisler tarafından yaka paça gözaltına alınmaya başlandı. Bu esnada kitle sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “HDP umuttur umut dimdik atakta” sloganları atmaya başladı.

GAZETECİLERE ŞİDDET UYGULANDI

Türk polisi, gözaltı işlemlerini görüntülemek isteyen ANF muhabiri Zeynep Kuray'ın aralarında olduğu birçok gazeteciye de şiddet uygulayarak il binası önünden uzaklaştırdı. Parti binasını ablukaya alan polisler daha sonra yaklaşık 10 kişiyi gözaltına aldı.

ABLUKA VE GÖZALTILARA KARŞI OTURMA EYLEMİ

Parti binasının ablukaya alınmasının ardından kitle, polisin gözaltı işlemine tepki gösterip, polis ablukasının son bulması için parti binası içerisinde ve önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi partililer tarafından sürerken sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, "Baskılar bizi yıldıramaz", "HDP halktır, halk burada", "Bijî berxwedana zindanan"sloganları atıldı.

ÇİÇEK: KUMPAS AYGITIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Polis ablukasının kalkmasının ardından kitle il binası içerisinde yaşananlara dair açıklama yaptı.

'KUMPAS İKTİDARI'

Burada konuşan HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, HDP ve Yeşil Sol Parti’ye saldıran iktidarı “kumpas iktidarı” olarak tanımlayarak, iktidarın her sıkıştığında Kürtlere, sosyalistlere, emekçilere ve kadınlara saldırdığını belirtti. “İktidar, kendi yönetim kabiliyetsizliğinin faturasını bu ülkenin en onurlu insanlarına, en direnişçi insanlarına kesiyor” diyen Çiçek, iktidarın savaş politikalarıyla ülkeyi adeta cehenneme çevirdiğine vurgu yaptı.

Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya savaşı ihraç edenler, bir kez daha kendi pisliklerini örtbas etmek için bir kez daha HDP’ye ve Yeşil Sol Parti’ye saldırmaktadır. Biz bu oyunları tezgahları çok gördük. Daha dün Gezi Davası’nda, Kobanê davasında, Madımak katliamında gördük. Her yönetim kabileysizliklerinde ülkenin muhaliflerine saldıran bir kumpas aygıtıyla karşı karşıyayız. Bizi ‘terör’ yardakçısı olarak yaftalayan İçişleri Bakanlığı’na açıkça söylüyoruz; ‘Kimlerin kimlerle beraber işbirliği halinde olduğunu biliyoruz. Biz sizi Madımak Katliamı’nda katliamcılarla işbirliğinizden biliriz, kadın katliamlarınızdan biliriz. O yüzden kimse HDP’ye ve Yeşil Sol’a dil uzatmasın.”

 ‘BİZ BU ÜLKENİN AYDINLIK İNSANLARIYIZ’

İçişleri Bakanlığı’nın Ankara’daki saldırıya ilişkin HDP ve Yeşil Sol Parti’yi hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Çiçek, “Hiçbir Yeşil Sol Parti’li ve HDP’linin evinde; sizin yandaş çevrenizdekiler gibi uyuşturucular bulunmaz, cephanelik bulunmaz. Ama bu iktidarın yanında olduğunu söyleyen birçok kişinin evinde her türlü şey çıktı. Hangisinin bu ülkeye sevdalı olduğunu biliyoruz. Biz bu ülkenin en aydınlık, en onurlu insanlarıyız” ifadelerini kullandı.

‘HDP VE YEŞİL SOL PARTİ’YE KARŞI ALGI OPERASYONU’

Ardından konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol da bugün yapmak istedikleri açıklamaya yönelik saldırıya tepki göstererek, “Gözaltı haberlerini alırken aynı zamanda sosyal medyada devletin resmi hesaplarında yapılan açıklamaların altında dibace de gördük. O resmi hesaplarda ayan beyan bir şekilde HDP’ye ve Yeşil Sol Parti’ye karşı bir algı operasyonlarının yönetildiğini gördük. Onlara ‘hade oradan’ diyorum. Bu operasyonlara aracı kılarak toplumu kutuplaştırarak, algı operasyonlarıyla yöneterek HDP’yi kriminal bir alanda değerlendirme pozisyonunda tutarak, demokratik muhalefetin sesini kesmeye çalıştığınızı biliyoruz. Bugün olanlar ilk kez olanlar olmuyor. O yüzden sözümüz şimdi de toplumadır. Halkımız bu oyunlara gelmeyecektir. Demokrasiden yana saf tutan, özgürlüklerden yana saf tutan, sömürüden ve yoksulluktan yana olmayan bizimle saf tutmalıdır. Bizim gibi ‘hade oradan’ demelidir. Biz yine barış demeye devam edeceğiz, biz yine Kürt sorunun demokratik çözümü devam edeceğiz” dedi.   

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.