İstanbul’da KDP protestosu: 15 gözaltı

İstanbul’da çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti KDP’nin Türk devleti ile işbirliği yaparak gerillayı hedef almasını protesto etti. Mersin'de KDP ihaneti kitlesel olarak kınandı.

Taksim Tünel’deki eylem, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde gerçekleşti.

 “Görevimiz kazanımlarımızı korumak, birakujîyi engellemek” sloganıyla organize edilen eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Türk polisi açıklama öncesi Taksim Tüneli ablukaya alırken, İstiklal Caddesi’nde ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç ile birlikte 3 kişiyi herhangi bir gerekçe göstermeden gözaltına aldı.

Polis ablukası ve baskılarına rağmen, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir, Cengiz Çiçek, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri ve çok sayıda kişi, HDK Genel Merkez binasından Tünel’e doğru yürüdü.

Grup, Tünel’e gelir gelmez polis ablukasına alındı. Grup, Güney Kurdistan’ın saldırı altında olduğunu hatırlatarak, “Savaş politikalarına karşı halkların eşitliğini savunuyoruz”  diye tepki gösterdi.

Eylem sırasında sık sık “Bijî biratiya gelan” sloganı atıldı. Grup, polisin saldırısına maruz kalarak gözaltına alındı.

Abluka sırasında bir konuşma yapan HDK Eş Sözcüsü ve aynı zamanda Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, “Savaş olduğu sürece Türkiye’de, İstanbul’da yoksulluk olacak. Kürt halkı yıllarca verdiği mücadeleyle buralara geldi. Size inat ve ant olsun ki bu topraklara barışı getireceğiz” dedi.

Gözaltına alınan bir kişi kalp hastası olduğunu söylemesine rağmen kafasına yumruklar atılarak, onlarca polisin şiddetine maruz kaldı.

Haber takibi gazeteciler de polisler tarafından alanın dışına çıkarılarak, görüntü almaları engellendi.

Türk polisi HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kamaz’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı.

MERSİN

KDP saldırıları Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Özgür Çocuk Parkı'nda da protesto edildi. Mersin Valiliği, açıklama öncesi bir günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı aldı. Parkın etrafı polisler tarafından ablukaya alındı. Yasağa rağmen Adana, Dîlok, Osmaniye ve Hatay'dan çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ali Bozan, Ayten Kordu ve Hüseyin Olan da katılım gösterdi.

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, "Kürtler üzerindeki oyunlardan vazgeçin. Aynı zamanda KDP'ye sesleniyoruz; her ne kadar Kurdistan 4 parça olsa da Kurdistan gönlümüzde tek parçadır. 4 parçadaki halkımızda çatışma ve kavga istemiyoruz"  diye konuştu.

Halk açıklamanın ardından "Bijî berxwedana gerilla", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla HDP Mersin İl Örgütü binasına kadar yürüdü.