Türkiye ve Kürdistan'da halk kimyasal saldırılara karşı sokaklarda

Kürtler ve dostları, birçok kentte Türk devletinin gerilla alanlarına dönük kimyasal saldırılarına karşı alanlara çıktı.

Türk devletinin kimyasal silah saldırısını İstanbul Şirinevler'de protesto eden 40'a yakın kişi darp edilerek gözaltına alındı.  

HDP, HDK, DBP, TJA, ANYAKEY-DER, MKM, Demokratik Alevi Dernekleri, Barış Anneleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla yapılmak istenilen eyleme, HDP Milletvekili Musa Piroğlu katıldı. Eylem öncesi Şirinevler Meydanı'nı ve çevresini abluka altına alan polis, toplanan kitleyi çevik kuvvet çemberine aldı. Basın zorla alandan uzaklaştırılırken, abluka altına alınan ve aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’nun de bulunduğu 40’a yakın kişi darp edilerek gözaltına alındı.
Uzun süre polis ablukası altında tutulan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, kaymakam yasağı gerekçe gösterilerek okunamayan basın açıklamasını okudu.
Meydanda keyfi eylem yasağını basına değerlendiren Piroğlu, savaşta kimyasal silah kullanmanın suç olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Piroğlu, şöyle tepki gösterdi: “Buna herkesin karşı çıkmasını bekliyoruz. Çünkü insanlık suçlarına ortak olmak bunun bedeliyle yüzleşmek anlamına gelir. Alman ordusunun yaptığı katliamlar, Alman halkına ödetilmiştir. Türkiye’de devletin işlediği suçların hesabı sorulmadığı takdirde tarih Türkiyeli halkları yargılayacaktır.”
Şirinevler’de kurulan polis ablukasının iktidarın ülkeye biçtiği abluka olduğunu kaydeden Piroğlu, “Bu ablukaya karşı çıkmak, kimyasal silah kullanımına karşı çıkmak, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaktır” dedi.


BATMAN
MEBYA-DER öncülüğünde Batman Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, TJA, Barış Anneleri Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, TUAY-DER, HDP, DBP yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Katılımın yoğun olduğu eylemde, “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur” yazılı pankart açıldı. Açıklama yapan MEBYA-DER Batman Eşbaşkanı Medeni Onar, uluslararası güçlerin Türk devletinin insanlık suçlarını işlemesini teşvik ettiğini belirtti.


AMED
Amed'de kimyasal silah saldırıları, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde protesto edildi. Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Heykeli önünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri açıklama yapmak istedi. Polisin açıklamayı engellemesi üzerine Barış Anneleri, polislere tepki göstererek, “Kürtleri öldürmekle bitiremezsiniz, Allah hakkımızı bırakmasın. Cenazelerimize bile saygısızlık yapıyorsunuz. Siz tek mi insansınız” şeklinde tepki gösterdi.
Halk daha sonra MEBYA-DER binasının önüne geçerek açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmus Karadağ, boğucu, zehirli gazların yasak olduğunu belirleyen sözleşmelere dikkat çekti. Türkiye’nin başlattığı ve devam eden saldırılara değinen Karadağ, “Uluslararası Hukukta ve Cenevre sözleşmesinde yasaklı olarak tespit edilen kimyasal silahları kullanarak savaş suçu işlemektedir. Nisan 2021 yılından bu yana sistematik bir şekilde kimyasal gaz, taktik Nükleer silahlar, termobarik bombalar, hardal gazı gibi öldürücü, boğucu kimyasal silahların kullanıldığı yayınlanan bazı görüntülerde açık bir şekilde görülmektedir. Kimyasal silah kullanıldığına en bariz örnek ise yaşamını yitiren 17 insanın görüntülerinin paylaşılmasındaki bulgular ve olayının yaşandığı alandaki coğrafik tahribatın bulguları kullanılan kimyasal silahların önemli bir kanıtıdır. Buna rağmen Kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi’nin taraf ülkeleri duruma sessiz kalarak işlenen insanlık suçuna ortak olmaktalar” ifadelerini kullandı.
Kimyasal silahların kullanımı sonucu iki yeğenini kaybeden Xoşnav Ata’nın yaklaşık 80 gündür OPCW önünde adalet nöbeti tuttuğunu hatırlatan Karadağ, şöyle dedi: "Güney Kürdistan Halkı ve çatışma bölgelerine yakın yerlerde oturan insanlar yaşam güvenceleri olmadığı için tedirgin. Kullanılan Kimyasal silahlarla sadece insanlığa karşı suç işlenmiyor, doğada yaşayan canlılar ve doğanın ekosistemi tahrip ediliyor. Yaşanan bu insanlık dışı suçlara karşı tüm dünya kamuoyu başta olmak üzere BM kendisinin hazırladığı ve onayladığı Cenevre sözleşmesinin gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yine OPCW derhal bölgeye bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yapıp işlenen insanlık suçuna ortak olmadığını gösteren adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz.”  


URFA
Urfa'da DBP İl Örgütü öncülüğünde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılmak istenen protesto eylemi öncesi, HDP Urfa İl Örgütü yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Ablukaya rağmen HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Özgür Kadın Hareket (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile onlarca kişi, HDP il binasında bir araya geldi.
Kitle “Kimyasal insanlık suçudur” dövizleri ve alkışlar eşliğinde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe engel olan polis, kalkanlarla kitleye saldırdı. Bunun üzerine “Bijî Kurdistan, bimre îxanet” sloganları atan kitle, polis saldırısına rağmen oturma eyleminin ardından HDP İl Örgütü önünde açıklama yaptı.

DBP Urfa İl Eşbaşkanı Hidayet Enmek, uluslararası kurumlara kimyasal silah kullanımına karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunun altını çizen Enmek, Güney Kürdistan hükümetinin sessizliğine tepki gösterdi. Kimyasal silah kullanımının belgelendiğini vurgulayan Enmek, bütün demokratik kitle örgütlerini buna karşı harekete geçmeye çağırdı.
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, şunları söyledi: “AKP-MHP iktidarı yıkılıyor. Ayakta kalmak için Kürt halkının kazanımlarına saldırıyorlar. Federe Kürdistan Bölgesi’ne saldırılar bu temelde uzun zamandır devam ediyor. Birçok kez saldırılarda kimyasal silahlar kullanıldı. Kimyasal silah kullanımını kınıyoruz. OPCW buna sessiz kalamaz, Türkiye’den hesap sormalı. Kürt çocuklarının kimyasal silah ile katledilmesini kabul etmiyoruz. Artık yeter. Sonuna kadar işgal saldırılarına karşı mücadele edeceğiz. Halepçe’de de kimyasal silah kullanıldı."


ADANA
Adana Barış Anneleri Meclisi ve Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER), HDP Yüreğir ilçe binası önünde açıklama yaparak Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarını protesto etti. "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur Bu suça sessiz kalma!" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda kişi katıldı.
AYKAYDER yöneticisi Amil Çelik, "Kimyasal kullanımı Cenevre Konvansiyonu'na aykırıdır, savaş suçudur ve açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere uluslararası kurumları göreve çağırıyoruz" dedi.


DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü, kimyasal silah saldırılarını oturma eylemi ile protesto etti. Sanat Sokağı’nda yapılmak istenen açıklama engellenince HDP’liler, parti binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Polisin engellemesi üzerine parti binasına geçen HDP’liler, burada "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur" yazılı pankart açtı. Burada kısa bir konuşma yapan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, kimyasal kullanımının olası katliamlara kapı araladığını, demokratik kamuoyunun mevcut gelişmelere karşı ses çıkartması gerektiğini söyledi.


MERSİN
HDK, TJA, HDP, DBP, Çukurova TUAY-DER, AKAY-DER,  Barış Anneleri Meclisi yönetici ve üyeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda toplandı. Polisin valilik yasağını öne sürmesi üzerine HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, toplanma haklarını kullandıklarını belirterek, “Sizin yaptığınız açıklama anayasal haklarımızı engellemeye yönelik bir tehdittir. Kitleyi tahrik ediyorsunuz. Yapılan bu kimyasal saldırıyı da kınıyoruz” dedi.
Kitle daha sonra Özgür Çocuk Parkı’ndan HDP Mersin il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında halk, zılgıt ve alkış eşliğinde, “Kimyasal silah kullanmak suçtur”, “Bijî berxwedana gerilla”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

 
ANTEP
Antep'te DBP, HDP ve TJA, Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Polisler valilik yasağını gerekçe göstererek açıklamayı engelledi. Açıklamanın engellenmesine tepki gösteren kitle,  DBP Antep il binasına geçerek basın toplantısı gerçekleştirdi. Salonda “Kimyasal silah insanlık suçudur” pankartı açıldı. DBP Antep İl Eşbaşkanı Etem Ünal, uluslararası kurumları göreve çağırdı.  


ŞIRNAK
Şırnak’ın İdil ilçesinde HDP ilçe binasının önünde MEBYA-DER öncülüğünde oturma eylemi düzenlendi. Eyleme, HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ile çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklaması yapmak isteyen kitleye polis valiliğin “iki günlük” yasağını gerekçe göstererek engel oldu. Ancak halk, engellemeye rağmen oturma eylemi gerçekleştirdi.
HDP’li Vekil Özgüneş, “Türkiye’de kirli savaşın her türlüsü halkımız üzerinde yürütülüyor, baskı uygulanıyor. Faşizmin alası en demokratik haklarımız üzerinde bir kılıç gibi sallandırılıyor. En masumane açıklamamız bile tehditle, şantajla valilik tarafından önümüze konuluyor. Oysa ki biz savaş olmasın, barış olsun, özgürlük olsun, gençler ölmesin diyoruz. Biz onurlu duruşumuzla özgürlük talebimizden, adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. AKP ve MHP faşizmine ‘dur’ diyoruz” dedi.
Oturma eylemi, “Şehît namirin”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla son buldu.


ELAZIĞ  
HDP Elazığ İl Örgütü, kimyasal silah kullanımını yaptığı açıklama ile kınadı. Parti binasında açıklama yapan HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, Türkiye’nin, taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiğine dikkat çekti.