İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: Emperyalist savaşa hayır!

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Rusya’nın Ukrayna’ya işgal saldırısını Kadıköy İskele Meydanı’nda protesto etti: “ Emperyalist savaşa hayır!”

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını Kadıköy İskele Meydanı’nda protesto etti.

“Emperyalist savaşa hayır, halklar barış istiyor” şiarıyla düzenlenen eylemde, “Savaşa derhal son verilmeli, gecikmeksizin barış sağlanmalıdır” mesajı verildi.

Eylemde, “ Emperyalist savaşa hayır, haklar barış istiyor” yazılı pankart ile “ Emperyalist savaşa hayır”, “ Gençlik savaş istemiyor” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Savaşa hayır, halklar barış istiyor”, “Savaşa hayır, işgale hayır”, “ Bijî biratiya gelan” sloganlarının atıldığı eylemde, açıklama Türkçe ve İngilizce okundu.

Açıklamanın Türkçesi KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Mesut Mike tarafından okundu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü gününde havadan ve karadan saldırıların aralıksız devam ettiğini hatırlatan Mike, çok sayıda can kaybının yaşadığını ve yerleşim yerlerinin yıkıldığını belirtti.

Emperyalistler arasında artan hegemonik güç savaşları ve silahlanma yarışının Ukrayna krizi şeklinde lanse edilerek bir savaşa dönüştürüldüğünü dile getiren Mike, çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamayan NATO’nun Rusya’ya karşı kuşatma, yayılma ve genişleme stratejisi uygularken, Rusya’nın ise eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirerek dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirdiğini söyledi.

‘SAVAŞ UKRAYNA’YA KİMİN HAKİM OLACAĞIYLA İLGİLİDİR’

Emperyalist savaş örgütü olan NATO’nun dünyanın farklı farklı coğrafyalarında sürekli krizler yarattığını ve bu krizleri basamak yaparak işgaller gerçekleştirdiğini vurgulayan Mike, “ABD emperyalizminin ve yerli işbirlikçilerinin kendi çıkarları doğrultusunda, çıkarılan savaşlar halklara ölüm, zulüm, yoksulluk getirmektedir. Rus emperyalizminin ve NATO’nun yayılmacı ve işgal politikalarının bir sonucu olarak Ukrayna hedef alınmıştır. Savaş, Ukrayna’ya kimin hakim olacağıyla ilgilidir. Emperyalist çıkarlar, yayılmacı ve sömürgeci hevesler savaşla sonuçlanmıştır. Kapitalist emperyalist sistem yıkılmadıkça kan ve gözyaşı dinmeyecektir. İşçi sınıfı ve ezilen halkların tüm ülkelerde kapitalist efendilere karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmesi gerekmektedir” dedi.

‘AKP-MHP BLOKU DA ROJAVA VE SURİYE’DE SAVAŞ POLİTİKASI UYGULUYOR’

Bu ülkenin barış savunucuları olarak kendi yanı başlarında yaşananları es geçemeyeceklerini de vurgulayan Mike, ABD ve Rusya ile birlikte AKP-MHP iktidar blokunun savaş politikalarıyla Ortadoğu’da savaş politikaları uyguladığını, Rojava ve Suriye’nin kuzeyi başta olmak üzere Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ermeniler ve diğer bölge halklarının özgürce bir arada yaşamasına müdahale ettiğini  hatırlattı.

İktidara seslenen Mike, “Savaş politikalarından vazgeçilmeli, başka ülkelerdeki askeri varlıklar geri çekilmeli, savaş örgütü olan NATO’dan derhal çıkılmalıdır” dedi.

Tüm savaşlarda en büyük bedeli ezilenler ve emekçilerin ödediğini hatırlatan Mike, nitekim Ukrayna krizinde de daha şimdiden yerleşim yerleri bombalanmaya başlandığını ve çok sayıda sivilin yaralanıp, yaşamını yitirdiğini söyledi. Savaşın tek masumunun bölgede yaşayan halklar ve emekçiler olduğunu kaydeden Mike, savaşın derhal sonlandırılmasını istedi.