İşten atılan İBB işçisi Göktaş: Mücadele yeni başladı

Kod 42 ile işten atılan İBB işçisi Aykut Göktaş, hukuksuz işten çıkarmalara karşı yapılan direnişin kendisini motive ettiğini belirterek, “Mücadele yeni başlıyor” dedi.

İBB yönetimi tarafından hukuksuz bir biçimde Kod 42 ile işten atılan işçiler, işe iade talebiyle 71 gündür Saraçhane Parkı’nda sürdürdükleri direnişi sonlandırdı. Yönetim ve işçiler arasında yapılan görüşmelerde işe iade kararı çıkmamış olsa da, direniş güvenlik soruşturması bahanesiyle işten atılan onlarca İBB işçisine mücadele zemini açısından umut oldu. Bu işçilerden biri olan Aykut Göktaş, ANF’ye konuştu.

‘MASUMİYET KARİNESİ DEĞİL VALİLİK TALİMATI’

Aykut Göktaş, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İBB’de 557 terörist var” çıkışından sonra, İBB yönetimi tarafından Kod 42 ile hukuksuz bir biçimde işten atılan işçilerden biri. İBB’ye bağlı iştiraklerden İstaç İstanbul Çevre Yönetimi San ve Tic. A.Ş’de 5 ay temizlik personeli olarak çalışan Göktaş, bir yaralama olayına karıştığı iddia edilen akrabasıyla telefon konuşmasının dava konusu yapıldığı yetmiyormuş gibi, bir de işten atılma gerekçesi sayıldığına dikkat çekti.

Göktaş, masumiyet karinesi ilkesi yerine hakkında güvenlik soruşturması yürüten İstanbul Valiliği’nin talimatını esas alan İBB’nin kendisini Kod 42 ile işten attığını belirtti.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN KORKTUKLARINI KABUL ETTİLER’

 İstaç Genel Müdürlüğü’ne çağrıldığı 7 Temmuz 2021 tarihinde işine son verildiğini belirten Göktaş, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Müdürlüğün hukuk departmanındaki iki yetkiliyle görüştüm. Daha önce hakkımda yürütülen adli soruşturma sürecini kendilerine bildirmediğim gerekçesiyle işten atıldığımı söylediler. Hatta adli süreçten söz ederken, ‘Ayıplı süreç” ifadesini kullanmaları dikkatimi çekti. Ben de sabıkalı olmadığımı hatırlatarak, hakkımda açılan davanın ise henüz sonuçlanmadığını belirttim. İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmadan korktuklarını açık açık kabul eden yetkililer, ellerinden bir şey gelmediğini söyleyerek beni gönderdiler.”

‘İKİ KEZ MAĞDUR EDİLDİM!’

Sırf bir yaralama olayına karıştığı iddia edilen akrabasıyla telefonda konuştuğu için hakkında dava açıldığına dikkat çeken Göktaş, işten atılmasıyla iki kez mağdur edildiğini vurguladı. Kod 42 ile işten atıldığı için iş bulamadığına işaret eden Göktaş, gelinen noktada iki çocuğunun okul masraflarını bile karşılayamadığını söyledi.

İBB işçilerinin başlattığı direnişin kendisine büyük umut verdiğini ifade eden Göktaş, görüşmelerde lehlerine olumlu bir sonuç çıkmamasıyla yıkıldığını söyledi. Çok uzakta oturduğu için direniş alana gelemediğini anlatan Göktaş, “Bir de orada direnen işçilerin hepsi siyasi davalardan dolayı işten çıkarıldığı için direnişin sadece siyasi davalardan ötürü işten çıkarılanları kapsadığını düşündüm ama gözüm kulağım hep direnişteydi ve dışardan da olsa hep destek verdim” dedi.

‘GÜVENLİK SORUŞTURMASININ KHK’LERDEN FARKI YOK’

Göktaş, İBB ile yapılan görüşmelerde işe iade kararı çıkmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrasa da gelecek açısından büyük bir umuda yol açtığını vurguladı. Bundan sonra işçilerin güvenlik soruşturması adı altında Kod 42 ile işten atılmasının zorlaştığını belirten Göktaş, bunun da önemli bir kazanım olduğunu kaydetti. Güvenlik soruşturması uygulamasının KHK’lerden bir farkı olmadığını vurgulayan Göktaş, KHK mağduriyetini ortadan kaldıracağını iddia edenlerin benzer bir hukuksuzluğa imza atmasının samimi olmadıklarının en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

‘HAKSIZLIĞIN HEDEFİNDE HEP AYNI KESİMLER VAR’

Hangi taraftan gelirse gelsin haksızlığın ve ayrımcılığın hedefinde hep aynı kesimler olduğuna dikkat çeken Göktaş, “İBB’de ilk işe alındığımda çok şaşırmıştım. Çünkü bir Alevi olarak hiçbir zaman kamu kuruluşunda çalışacağımı düşünmüyordum. O yüzden sevinmiştim ve gerçekten de bir şeyler değiştiği konusunda umutlanmıştım. Ama bu son işten atılma süreci bende yine bir hayal kırıklığı yarattı” diye konuştu.

‘İBB İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ YOL GÖSTERİYOR!’

İşletilen hukuksuz sürece ilişkin İBB’ye dilekçe veren Göktaş, İBB yönetiminin sebep olduğu mağduriyeti ortadan kaldırması gerektiğinin altını çizdi. Bundan sonra izlenecek yöntem konusunda İBB işçilerinin yaptığı direnişin yol gösterdiğini vurgulayan Göktaş, bu direnişin kendisini motive ettiğini, işini geri alma konusunda mücadele azmini büyüttüğünü ifade etti. Göktaş, “Şu an çevremin yardımıyla geçinmeye çalışıyorum. 6 ayım dolmadan işten çıkarıldığım için işe iade davası da açamıyorum. Hukuksuz bir biçimde çıkarıldığım işime geri dönmek istiyorum ve bu açıdan mücadele yeni başladı” dedi.