İşten çıkartılan Xiaomi Salcomp işçileri eylemdeydi

HDP'li Gülüm, işten çıkartılan Xiaomi Salcomp işçilerini yüzüstü bırakan Türk Meral Sendikası’na şöyle seslendi: “ İşçiler hakkını ararken, işten çıkartılırken, kölelik koşullarında çalışmaya zorlanırken yanında değilseniz varlığınızın ne anlamı var?”

Devlet destekli Xiaomi Salcomp Fabrikası’ndan patron ve üye oldukları Türk Metal Sendikası işbirliğiyle çıkartılan 110 işçinin direnişi sürüyor. Bugün tekrar fabrika önünde bir araya gelen işçiler, küçülme bahanesiyle çıkartıldıkları işten geri iadelerini istedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP Avcılar Eşbaşkanı Şemsettin Demir’in destek için hazır bulunduğu açıklamada, “ Devlet destekli Salcomp Xiaomi’den küçülme bahanesiyle atılan işçiler geri alınsın” yazılı pankart yanı sıra “ İşçiler burada sendika nerede” dövizleri taşındı.

İÇERDEKİ İŞÇİLER İŞTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLİYOR

Sık sık, “ İşçiler burada, sendika nerede”, “ İşten atılan işçiler geri alınsın”, “ İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde söz alan işten atılan işçilerden Özgür Özdemir, içerde çalışmaya devam eden işçilerin işten çıkartmakla tehdit edildiğine dikkat çekti. Bu yüzden dışardaki mücadelenin içerdekiyle birleşmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, eylemlerinin Xiaomi mağazalarının ve meydanların önünde de süreceğini duyurdu. Özdemir, “ Her yerde bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz, patronumuzda da sendikamız da bunu bilsin. Biz burada işçiler olarak varız ve patronumuz, ‘Dışardakiler bizim işçilerimiz mi değil mi bilmiyorum’ demişti. Biz onlara yedek kartlarımızı ve çıkış kağıtlarımızı gösterebiliriz. Biz sizin işçilerinizdik ve hala öyleyiz. Haksız yere işten atıldık ve işimize geri dönene kadar da direneceğiz” dedi.

‘PATRON HESAP VERMEK ZORUNDA!’

Direnen işçilere bir destek konuşması yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, Xiaomi Fabrikası patronunun, “Hesap vermek zorunda değilim” sözüne, “ İşçilerin üzerimizden milyonlar kazanıyorsan hesap vermek zorundasın” vurgusunda bulundu. Patronların işçiler sayesinde ayakta kaldığını, işçilerin emeğinin sömürüsü üzerinden zenginliklerine zenginlik kattıklarını kaydeden Gülüm, “ İşçilerin haklarını gasp etmekten vazgeçecekler. İşçileri nasıl işe alırken görüşme yapıyorsa eğer çıkartma durumu varsa işçileri muhatap alacaklar, görüşecekler” dedi.

‘TEŞVİK VERENLER, BAKANLAR, SENDİKA NEREDE?’

Xiaomi’nin devlet teşviki alan bir fabrika olduğunu hatırlatarak, “ Peki teşvik verenler şimdi neden burayı denetlemiyor? Neden biz size teşvik verdik de bunu işçiyi sömürün, sokak ortasına attın diye mi verdik diye sormuyor?” diye tepki gösterdi.

Bakanlıkları göreve çağıran Gülüm, “ İşçi arkadaşlarımız burada direniyor siz neredesiniz?” sorusunu yöneltti.

Sarı sendikalara da tepki gösteren Gülüm, “ İşçiler işten atıldığında sendika nerede? O zaman sendika ne için var? İşçi hakkını aradığında yanında değilsiniz, işten çıkartıldığında yanında değilseniz, kölelik koşulları dayatılırken yanında değilseniz o zaman varlığınızın ne anlamı kaldı , neden sendikayız diye ortadan geziyorsunuz? Devlet, patron ve sarı sendikacılığından vazgeçin” dedi.

Gülüm , HDP olarak sonunda kadar işçilerin yanında olduklarının altını çizdi.

‘BİZ SİZİN İÇİN BURADAYIZ’

Konuşmaların ardından arkadaşlarının iş çıkışı bindiği servislerin kalktığı noktaya giden işçiler, çalışma arkadaşlarına birlik olma çağrısında bulundu. “ Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganını atan işçiler, “ Korkunun ecele faydası yok. Eğer bugün bizim yanımıza gelmezseniz, bugün sendikanın bu tutumunu eleştirmezseniz yarın siz de kapı önüne konulacaksınız ve belki de yanınızda kimse olmayacak. Biz sizin için buradayız. İşten çıkartılmamanız için buradayız” diye seslendi.