ÖHD’den Silivri raporu: Devlet adına işkence yapıldı

Silivri Cezaevi'ndeki işkenceye ilişkin hazırladığı raporu paylaşan ÖHD, “Devlet adına geldik” diyen gardiyanların tutuklulara işkence uyguladığını, bileğini kesmeye zorlanan tutukluların hastaneye kaldırılmadığı belirtildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Ferhan Yılmaz ve adı öğrenilemeyen 1 tutuklunun yaşamını yitirdiği Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkenceye ilişkin rapor yayınladı.

Dernek konuya ilişkin cezaevi ziyaret ederek hazırladığı raporda, koğuşlara baskın yapan 60 gardiyanın tüm eşyaları dağıtarak tutukluları havalandırmada yüz üstü yere yatırdığı bilgisini paylaştı. 

'DEVLET ADINA GELDİK' 

Tutukluların yerde darp edildiklerini aktaran ÖHD, "Gardiyanlar mahpuslara, 'Biz devlet adına geldik. Size istediğimizi yaparız. İçinizde erkek yok mu? Dün erkektiniz bugün kuzu? Sizi Yeşil Çam filmlerinde oynatırız. Devlet haksız da olsa haklıdır' benzeri sözler sarf etmişler" dedi. 

BİLEKLERİNDE YARA İZİ

İşkenceye dair bir başka tutuklunun aktarımlarına yer verilen raporda, "Bir başka tutuklu ise; psikolojinin bozuk olduğunu, intihara meyilli olduğunu, bunu gardiyanlara iletmesine rağmen işkenceyi sürdürdüklerini, ayrıca 'ip, jilet, cam orada buyur intihar et' dediğini aktardı. Aynı mahpusun başka bir mahpusla birlikte bu nedenle bileklerini kestiğini öğrendik. Ancak buna rağmen hastaneye götürülmediklerini, sadece revirde pansuman yapıldığını ve sonrasında koğuşa geri gönderildiğini aktardı. Ayrıca görüşme esnasında mahpusun bileklerinde derin yara izleri olduğunu gözlemledik" ifadelerine yer verildi.  

GÖRÜŞME YASAĞI

Bir başka tutuklunun aktarımlarına da yer verilen raporda, işkenceden sonra 6 tutuklunun "süngerli odaya" götürüldüğü kaydedildi.

Raporda, "Buraya götürülen mahpuslar darp edilmiş. Darp raporu almak istediklerinde ise kendilerine 'Darp raporu alırsanız buradan çıkışınız olmaz' denilerek tehdit edildiklerini aktarmıştır. Bu 6 mahpusun içinde yer alan bir mahpusun daha önce de birkaç kez intihar girişiminde bulunduğunu, buna rağmen bu mahpusların ulaşabileceği yerlere jilet ve ip bırakıldığını aktarmıştır. Görüşülen mahpus bu hususu 'Bizim kendimizi öldürmemizi istiyorlar, artık bunaldık intihardan başka bir çözüm bulamıyoruz, zaten bir arkadaşımız bırakılan iple intihar girişiminde bulundu' şeklinde aktarmıştır. Ayrıca bu mahpuslara idare tarafından telefon görüş yasağı getirildiği öğrenilmiştir" bilgilerine yer verildi.  

‘SORUMLULAR AÇIĞA ALINMALI’

İşkenceye tepki gösterilen raporda, şu ifadelere yer verildi; "Ulusal ve uluslararası mevzuata göre hapishanedeki mahpusların yaşamlarına ilişkin devletin üç yükümlülüğü vardır. Bunlar; öldürmeme, yaşamı koruma ve ölümü soruşturma yükümlülükleridir. Ancak Silivri’de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan iddialar ile yaptığımız görüşmelerde hapishane idaresinin yaşam hakkına ve işkence yasağına dair tüm yükümlülüklerini ihlal ettiği görülmektedir. Bu hususların Adalet Bakanlığı tarafından aydınlatılmaması ayrıca başka bir ihlal oluşturacaktır. Bu sebeple öncelikle tüm bu iddiaların açığa çıkarılması; sürecine etkin bir soruşturma ile yürütülmesi; bu iddiaların aydınlatılana kadar hapishane müdürlerinin ve işkence suçuna karışan gardiyanların açığa alınması ve en nihayetinde ivedi olarak mahpusların can güvenliğinin sağlanması gerekir. Ayrıca Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Ulusal Önleme Mekanizması kapsamında hapishaneleri ziyaret etmek, raporlama yapmak ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı idareye tavsiyelerde bulunmak ile görevli ve yükümlü bir kurumdur. Bu sebeple hem TİHEK’i hem de Adalet Bakanlığı’nı Silivri 5 No’lu L Tipi Hapishanesi’nde yaşanılanlara ilişkin görevlerini yapmaya davet ediyoruz."