Özgür basın emektarı Kadri Kaya anıldı

Kürt basınına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri (Kadri Kaya), ölüm yıl dönümünde anıldı. Anmada, tutuklamalar protesto edildi, "Direniş büyüyecek" mesajı verildi.

'MÜCADELESİ VE YAŞAMDAKİ DURUŞUYLA HEPİMİZE ÖĞRETTİ'


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Amed Temsilcisi Kadri Kaya (Mamoste Kadri), ölümünün 4’üncü yılında Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Kaya’nın ailesi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) yönetici ve üyeleri ile çalışma arkadaşları katıldı.


Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Kaya’nın basın alanındaki çalışmalarına değinerek, “Bir geleneğe dönüşen, bütün yayın organlarında çalışan, emek veren ve kendisiyle birlikte çalışan tüm herkesi yetiştiren, herkese büyük emekleri olan biriydi. Her birimiz onun yanında Özgür Basın’ın değerini, kıymetini gördük, anladık. Her birimiz onun öğrencileriyiz. Hem habercilik olarak, hem de yaşamdaki duruşu, bu halkın mücadelesine dair sözleriyle her birimiz onun öğrencisiyiz” dedi.

'ÖĞRENCİLERİ OLARAK BAŞ EĞMEYECEĞİZ'

Özgür Basın’a yönelik saldırıların sürdüğüne dikkat çeken Müftüoğlu, şunları söyledi: “Mamoste’nin aramızdan ayrılmasının üzerinden 4 yıl geçti. Biz onun mücadelesini sürdürmeye, onun anısına bağlı kalmaya devam ediyoruz. Mamoste yaşamı boyunca birçok zorlukla, devletin engellemesiyle karşılaştı ama buna rağmen yılmadı, mücadele etti. Şimdi onun öğrencileri de aynı baskılara maruz kalıyor. Daha dün gece 9 arkadaşımız sadece haber yaptıkları için tutuklandılar. Mamoste Kadri’nin mücadelesini sürdürdükleri, açtığı yolda yürüdükleri için tutuklandılar. Buradan Mamoste Kadri’nin nasıl bir değer yarattığını da bir kez daha görüyoruz. Mamoste Kadri gibi bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Özgür Basın geleneğinin devamcıları olacağız ve baş eğmeyeceğiz. Bir kez daha Mamoste Kadri’yi minnetle anıyoruz.”

'DİRENİŞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

MKGP Sözcüsü Roza Metîna da, “Mamoste Kadri’nin bize bıraktığı mücadeleyi sürdürüyoruz. Dimdik ayaktayız. '90’lı yıllardan bugüne Özgür Basın’a yönelik saldırılar sürüyor. Dün 9, ondan önce 16 arkadaşımız tutuklandı. Biliyoruz ki bu saldırılar gazeteciliğe karşıdır. Bu yüzden Mamoste Kadri’nin mirasına sahip çıkacağız ve saldırılara karşı direnişimizi sürdüreceğiz. Asla boyun eğmeyeceğiz. Bu baş eğmelere karşı mücadelemiz daha da büyüyecek” dedi.

Konuşmaların ardından Kaya'nın mezarına çiçekler bırakıldı.