Özgür basına dönük dava ve baskılar sürüyor

AKP-MHP iktidarının özgür basına dönük baskı ve saldırıları sürüyor. Türk yargısını Kürt gazetecileri cezalandırmak için kullanan iktidar, gerçekleri açığa çıkaranları hedef alıyor.

Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Abdurrahman Gök’ün yaptığı haberler, haber kaynaklarıyla olan telefon görüşmeleri, sanal medya paylaşımları ve hakkındaki gizli tanık beyanları nedeniyle "örgüt üyeliği” ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü.  Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Gök, avukatı Resul Tamur ile birlikte katıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcileri de, destek için Gök’ün duruşmasını da takip etti.
Gök, heyete yazılı olarak da sunduğu 4 sayfalık savunmasında, hukuksuzluğa dikkat çekti.
Gök, çektiği fotoğraflarda bulunanlar herhangi bir örgüte üye olsalar dahi bu kişilerin haberlerini yaparak propaganda yapmış olduğunu iddia etmenin akla ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
Davanın başından beri yargılananın kendisi değil, gazeteciliği olduğunu vurgulayan Gök, gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde suçlanmasının en büyük gerekçesinin ise Kemal Kurkut'un cinayetini kare kare fotoğraflaması olduğunu söyledi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 30 Haziran’a erteledi.

MUHABİR ARSLAN'A DAVA

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Mehmet Arslan hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Erzurum 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.  
İddianamede Arslan’ın 2014 yılında sanal medya hesabında çalıştığı DİHA’da yayınlanan haberler ve YPG üyelerinin fotoğraflarını paylaşması suç olarak gösterildi.
Arslan’ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

 JİN TV'YE ÖDÜL VEREN MİMARLAR ODASI'NA DAVA

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından mimar Emre Madran’ın anısına verilen 2021 yılı Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri kapsamında Uluslararası Televizyon Haberciliği dalında Jin TV’ye ödül verildi. Mimarlar Odası, ödül töreni ardından  yandaş medya tarafından hedef gösterildi. Ardından Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrıldı.