Şebnem Korur Financı'nın gözaltına alınması protesto edildi

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın, Türk devletinin kimyasal silah kullanılmasına dair yaptığı açıklama nedeniyle gözaltına alınması protesto edildi.

AMED

Amed'de çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü, Tabip Odası binası önünde açıklama yaptı.  Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek ve Demokrasi Platformu, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Mardin Demokrasi Platformu, Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Rosa Kadın Derneği, DİSK Genel-İş, TMMOB, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, HDP, Amed Barosu, Diş Hekimleri Odası temsilcileri eyleme katıldı.

Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Fincancı’nın bir insan hakları savunucusu, bilim insanı olduğunu ve şiddete karşı durduğunu hatırlattı, "Şebnem Korur Fincancı’ya yapılanlar sadece düşünce ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali değil aynı zamanda insan hakları savunuculuğuna yönelik bir saldırıdır” diye konuştu.

Turan, iktidar çevrelerin müdahale niteliğindeki açıklamalarının ardından Fincancı’nın gözaltına alındığının altını çizdi.

Amed Barosu Başkanı Nahit Eren de Fincancı’nın gözaltına alınma biçiminin hukuksuzca olduğunu ve ifade, düşünce hakkının ihlal edildiğini söyledi.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya da Fincancı’nın yanında olduklarını belirterek, derhal serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Şişli'de bulunan sendika binasında açıklama yaptı. SES Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel, kimyasal silah kullanımına dair mikrofon uzatılacak ilk isimlerin başında hekim meslek örgütleri geldiğini belirtti. Fincancı’nın görüntüleri bir hekim olarak değerlendiğini ve kimyasala silaha bağlı ölümler meydana gelmişse Minnesota Protokolü’ne göre soruşturma yapılması gerektiğini söylediğini aktaran Güzel, "Bu uluslararası hukuka aykırılık iddiaları ancak etkin ve bağımsız soruşturma yoluyla açıklığa kavuşturulabilecek iken, iktidar araştırmanın yapılmasını talep etmek yerine, Fincancı nezdinde bilimi, hekimlik bilirkişiliğini hedef almıştır" dedi.

Güzel, "Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir” diye kaydetti.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Atatürk Parkı'nda açıklama yaptı.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Nasıl savaş bir halk sağlığı sorunudur dediğimizde kıyametler koparıldı ve yargılandı isek bugün de yargı karşısında çıkmaktan bir çekincemiz yok. Demokratik hukuk devleti ilkeleri işletilerek, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

ARTVİN

SES Artvin Temsilciliği, konuyla dair yazılı açıklama yaptı. Fıncancı’nın ifade ettiği hiçbir şeyin suç unsuru olmadığın vurgulandığı açıklamada, "TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları tüm emek ve meslek örgütleri olarak kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir, onurumuzdur” denildi.