Şırnak’ta 1 Mayıs eylemi

Şırnak Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Günü dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütleri yanı sıra çok sayıda kişi HDP Şırnak il binasında toplandı.

1 Mayıs için toplanan kitle, "Savaşa değil, emekçiye bütçe" ve "1 Gulan" sloganlarıyla Şırnak KESK binasına kadar yürüdü.

Kitle KESK Şubeler Platformu üyeleri tarafından sloganlarla karşılandı. 

Burada yapılan açıklama sırasında "Sömürüye, yoksulluğa, güvensizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütüyoruz” pankartı açıldı.

Kitle adına Şırnak Eğitim-Sen Eşbaşkanı Adnan Şenbayram açıklamayı okudu.

Türkiye’deki sömürü düzenine dikkat çeken Şenbayram, “Bu sömürü düzenin bize vereceği hiçbir şey yok. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke istiyoruz. Biz tüm sömürülenler, yoksullaşanlar, ezilenler olarak bu düzeni değiştirme, 84 milyonun insanca yaşayacağı bir ülkeyi inşa etme gücümüz var" dedi. 

HDP’li Hasan Özgüneş, Türkiye’de “her açıdan büyük bir kriz” yaşandığını vurgulayarak, “Türkiye ve Kürdistan halklarının yaşamı zorlaşıyor. Her anlamda baskı politikaları yürütülüyor. Hukuku paraya sattılar. AKP ve MHP politikası faşizmin politikasıdır. Kendi iktidarlarını sürdürmek için bunu yapıyorlar. Her gün kadınları katlediliyor, çocuklar ise cemaat yurtlarında istismara maruz kalıyor. Meclisi itibarsızlaştırdılar. AKP ve MHP, halkın üzerindeki bu krizi derinleştirerek kendi ömrünü uzatmaya çalışıyor. Savaş politikasıyla kendine kahramanlık hikayesi yaratmanın peşinde. Bunun için Başûra saldırıyor. Musul’u, Kerkük’ü ve Rojava’yı Türkiye'ye bağlamak istiyorlar. Misakı Milli sınırları çerçevesinde yayılmacı politika izliyorlar” şeklinde konuştu.

AKP’nin başlattığı savaşın DAİŞ’e hizmet ettiğini vurgulayan Hasan, “Erdoğan ve MHP Türkiye'nin başına beladır. Bu kirli savaştan vazgeçsinler. Ortadoğu halklarına verecekleri bir şey yok. Bütün muhalefetin Başûr'daki savaşa karşı durması gerekiyor. AKP'nin sürdürdüğü bu savaş sadece DAİŞ’i büyütmeye yarıyor. Halkın özgürlüğü ve barışı esas alarak birlikte hareket etmeliyiz. Türk ve Kürt gençleri ölmesin. Özgürlük ve demokrasi için sesimizi yükseltelim ve mücadelemizi büyütelim” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından "Faşizme karşı omuz omuza", "Jin, jiyan, azadî", “ Bijî 1 Gulan”, "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.