ABBA Müzesi Stockholm’de açıldı

ABBA Müzesi Stockholm’de açıldı

1970’li yıllarda büyük başarılara imza atan İsveçli ünlü pop grubu ABBA’nın adını taşıyan müze bugün Stockholm’de açıldı. Müzenin açılışında grubun dört elemanından Björn Ulvaeus hazır bulundu.

2009 yılında açılışı planlanmasına rağmen grup üyeleri arasındaki anlaşmazlık, uygun bir bina bulmadaki güçlükler ve finansman sorunundan ötürü ancak bugün açılabilen müzede grubun dört üyesi; Agnetha, Benny, Björn ve Frida 1972 ila 1982 arasında kullandıkları giysi ve estrümanlar ile plak, kaset, film ve fotoğrafları sergileniyor.

Müzeyi gezenler 1920 yıllardan itibaren İsveç müziği ve müzik aletlerinin gelişimini görebiliyorlar. Her on yıl için ayrılan bölümde o yıllarda müzik dinlemek için kullanılan aletler sergileniyor. Başka bir bölümde ise ziyaretçiler 1920 yıllardan günümüze kadar piyasaya çıkan İsveçli müzisyenlerin şarkıları dinleyebiliyor.

Müzenin Basın Sorumlusu Jenny Engström, müzede sergilenenlerin olabildiğince interkatif olmasını, müzeyi gezenlerle sergilerin iletişim içinde olmasını hedeflediklerini söylüyor. Örneğin Benny’nin piyanosunun önüne gelen bir ziyaretçinin eğer şansı varsa, piyano stüdyoya bağlanarak kendi kendine çalmaya başlıyor.

Grubun il büyük şarkısı “Ring, Ring” 1973 yılında kullanılan kırmızı bir telefonla sembolize ediliyor. Telefon numarasını sadece grup üyesi 4 kişinin bildiği belirtiliyor. Bir başka bölümde de İsveç ve Ddünya basınında ABBA hakkında çıkan yazı ve makaleler ile sanatçıların aldıkları ödüller sergileniyor.

Ziyaretçiler müzeyi gezmeye 360 derecelik bir salondan Jonas Akerlund’un yönetmenliği yaptığı ABBA’yı anlatan bir filmi izleyerek başlayacak. Daha sonra grubun üyelerinin 1960’lı yıllardan itibaren kariyer yapmalarını sembolize eden Gamlaby Halk Parkı’nı gezebiliyor.

ABBA 1974 yılında “Waterloo” adlı parçayla Eurovizyon Ödülü’nü kazanmış ve grubun plakları satış rekorları kırmıştı. 30 yıldan bu yana sahneye çıkmamasına rağmen ABBA’nın albümleri en fazla satılan albümler sıralamasında 380 milyonluk satışla Elvis Presley ve Beatles’ten sonra 3. sırada yer alıyor.

Hükümetin destek vermediği proje özel şirketlerin desteğiyle gerçekleşti. Müze ticari amaçla faaliyet gösteriyor. Giriş ücreti yetişkinler için 195, 8 yaşından küçük çocuklar için de 50 kron olacak. Müze Djurgården Adası’nda Skansen Açık Hava Müzesi ve Luna Park’ın hemen yakınında bulunuyor. Yaz aylarında turistler için bir çekim merkezi olan bölgeyi yılda ortalama 1,5 milyon kişi ziyaret ediyor. Müzenin Genel Müdürü her yıl adaya gelen 1.5 milyon kişiden 200 bininin müzeyi gezeceğini tahmin ettiklerini söylüyor.