DEM Parti'den Özperçin’in tutuklanmasına tepki

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Semsur Merkez İlçe Eşbaşkanı Yusuf Özperçin'in tutuklanmasına tepki göstererek, "İktidarın çatışma ve savaşta ısrar etme politikası sürüyor" dedi.

TUTUKLAMA TEPKİ

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu eş sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Adıyaman (Semsur) Merkez İlçe Eş Başkanımız Av. Yusuf Özperçin, devletin savaş politikalarını eleştiren açıklaması bahane edilerek, çağrıldığında rahatlıkla ifade verebilecekken, evinden gözaltına alınmış ve akabinde de 'örgüt propagandası yapmak' ve 'devlet aleyhinde açıklamalarda bulunmak' suçlamasıyla tutuklanıp Şanlıurfa Hilvan 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiştir" denildi.

'SAVAŞ POLİTİKALARIYLA TÜM ÜLKEYİ KRİZE SÜRÜKLEDİLER'

"Siyasi iktidarın Kürt sorununu çözümsüz bırakarak çatışma ve savaşta ısrar etme politikası, 31 Mart yerel seçimlerindeki halkın güçlü itirazına rağmen devam etmektedir" vurgusunda bulunulan açıklamada, "İktidar, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarındaki askeri üs kurma faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır. Bu politikalara karşı gelişen duyarlı ve demokratik kamuoyu itirazları giderek artmaktadır. Türkiye bir yandan derin yoksulluk ve hayat pahalılığıyla kavrulurken, bir yandan da savaşın acı yüzüyle karşılaşmaktadır. Savaş politikaları sonucunda daha da derinleşen ekonomik ve siyasi kriz, tüm toplumu zorlu koşullarla karşı karşıya bırakmıştır. Siyasi iktidarın bu politikaları kabul edilemez" diye kaydedildi.

'GÖZALTI-TUTUKLAMALAR İLE SONUÇ ALAMAYACAKLAR'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Siyasi temsiliyeti olan arkadaşlarımızın ve tüm yurttaşların hükümet politikalarını eleştiren, savaş karşıtı, barışçıl ve ifade özgürlüğü kapsamındaki açıklamaları demokratik bir haktır ve elbette olacaktır. Siyasilerin ve vatandaşların düşünceyi açıklama hakları hiçbir şekilde suç olarak değerlendirilemez, soruşturma ve tutuklama gerekçesi yapılamaz. Siyasi iktidar, Kürt halkını ve kazanımlarını hedef alan bu saldırılar karşısındaki haklı itirazları yargı baskısıyla engellemeye çalışmaktadır. Daha önceden de Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri saldırıları eleştiren çeşitli kurumlara ve kişilere yönelik haksız gözaltı ve tutuklamalar yaşanmış, yapılan yargılamalar beraatla sonuçlanmıştır. Uluslararası hukuka aykırı ve insancıl hukuk ihlallerine sebep olan askeri saldırılara karşı oluşan tepkilerin yargı kullanılarak haksız gözaltı ve tutuklamalarla engellenmesi girişimleri sonuçsuz kalacaktır.

Komisyonumuz, Hilvan 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda İlçe Eş Başkanımızı ziyaret etmiştir. Arkadaşımız Yusuf Özperçin dayanışma gösteren herkese selam ve sevgilerini iletmiştir. Haksız yere tutuklanan Özperçin bir an önce serbest bırakılmalıdır. Arkadaşımıza yönelik bu kanunsuzluğu kınadığımızı ve sürecin de hukuken takipçisi olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz."