Metal işçisi kadınlar: Eşitlikçi politikalar istiyoruz

Birleşik Metal İş Kadın Komisyonu, kadın işçilerin sorunlarını ve taleplerini 15 maddede sıraladı. "Eşitlikçi, kamusal ve sosyal politikalar" talebiyle yapılan basın toplantısında, doğum izinlerinden çocuk bakım hizmetlerine kadar talepler dile getirildi.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Kadın Komisyonu, metal işçisi kadınların taleplerine dair Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. "Eşitlikçi, kamucu, sosyal politikalar istiyoruz" sloganıyla gerçekleştirilen toplantıda, “Doğum teşvik değil, eşitlikçi, kamucu, sosyal politikalar istiyoruz” pankartı asılarak, “Teşvik değil eşitlik istiyoruz”, “Ebeveyn izni istiyoruz”, “Ulaşılabilir ücretsiz nitelikli kreş”, “Eşitlikçi yönetmenliği istiyoruz”, “Her OSB ‘de 24 saat açık kreş”, “Kadınlara güvenceli düzenli sendikalı iş” dövizleri taşındı.

Toplantıda açıklamayı okuyan Naz Şakar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de doğurganlık hızının 2001'de 2,38, 2023'te ise 1,51'e düştüğünü belirtti. Naz Şakar, iktidarın bu durumu düzeltmek amacıyla bir doğum teşvik paketi hazırladığını ancak bu düzenlemenin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini ifade etti.

Kadınların doğurma ya da doğurmama hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Naz Şakar, bu hakkın kısıtlanmaması gerektiğini söyledi.

Naz Şakar, kadınların iş yaşamında cinsiyetçi ayrımcılığa ve ücret eşitsizliğine maruz kaldığını, bu durumun kadınlara 'annelik cezası' olarak yansıdığını belirtti. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, çocuğu olan kadınlarla çocuksuz kadınlar arasındaki ücret farkının yüzde 11, anne ve baba arasındaki farkın ise yüzde 19 olduğunu vurguladı.

KADIN KOMİSYONUNUN TALEPLERİ

Daha sonra komisyon üyesi Güler Bayer, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadınların çalışma yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldıracak 15 maddelik taleplerini şöyle sıraladı:

Toplumsal cinsiyet eşitliği tüm politikaların temeli haline getirilmeli ve çocuk bakım sorumluluğu eşit şekilde paylaşılmalıdır.

Yasal doğum izinlerine ek süreler eşit olarak anne ve baba arasında paylaşılmalı, ebeveyn izinleri hayata geçirilmelidir.

Nitelikli, yaygın ve ücretsiz kreşler yaygınlaştırılmalı ve tüm OSB'lerde 24 saat açık kreşler açılmalıdır.

Emzirme odası ve çocuk bakım yurtlarına dair yönetmelik toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle yeniden ele alınmalı, erkek işçilerin de kreş hakkı sağlanmalıdır.

Esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri terk edilmeli, güvenceli iş olanakları sağlanmalıdır.

Çocuk ve yaşlı bakımı için sosyal politikalar geliştirilmeli, kadınların esnek-güvencesiz çalışmaya itilmesi engellenmelidir.

Eş değer işte eşit ücret prensibi uygulanmalı, doğum nedeniyle kadınların ücret ve işyeri statüsündeki olumsuz etkiler önlenmelidir.

Kadın işçilerin doğum sonrası aynı işe dönmeleri durumunda gerekli destek sağlanmalı ve emsal ücret üzerinden ücretlendirme yapılmalıdır.

Süt izinleri toplu olarak verilmelidir ve babaların da bu izni kullanması sağlanmalıdır.

Tek başına çocuk büyüten kadın işçilere ekonomik destek ve vergi indirimleri sağlanmalıdır.

Çocuk bakım izinleri anne ve baba arasında eşit olarak kullanılmalıdır.

Temel gıdalar ve eğitim ücretsiz olmalı, okul çağındaki çocuklar nitelikli eğitime erişim sağlamalıdır.

Anneler ve bebekler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmalıdır.

ILO'nun ilgili sözleşmeleri onaylanmalıdır.

Kadın işçilerin sendikalaşma oranı artırılmalı, engeller kaldırılmalı ve toplu pazarlık hakları desteklenmelidir.