Adalet Nöbetinde ‘sözlerinde durmayan’ siyasi partilere tepki

Adalet Nöbetindeki tutsak yakınları, bazı siyasi partilerin kendilerine söz verdiğini ancak tutmadığını belirtti.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, 329’uncu gününde Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde devam etti. Ailelere destek vermek amacıyla Tevgera Jînen Azad (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Örgütü yöneticileri cezaevi önüne geldi.

Tutsak yakını İnci Güler, ağır hasta tutsakların ölmemesi için eylemde olduklarını vurgulayarak, “Ağır hasta tutuklularımız serbest bırakılsın. Ölümler olmasın, adalet gelsin diye eylemdeyiz. Ocak ayında Ankara’ya gittik ve tüm siyasi partileri ziyaret ettik. Bizlere söz verdiler, ama hiçbiri sözünde durmadı. Geçen hafta tekrardan Ankara’ya gittik. CHP bizi kabul etmedi, diğer partiler bizleri kabul etti. Bize ‘talebiniz başımız gözüm üstüne’ diyorlar, ağır hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Ağır hasta tutsakların tahliye edilmelerinin ardından en fazla 6 ay yaşayabildiğini dile getiren İnci, “Bu süreyi biz ailelere fazla görüyorlar. Bizler de ömürleri az kalan hasta tutuklularımızı kucaklamak istiyoruz. Ancak, bu devlette insanlık kalmamış ve Kürtlere yaşama hakkı tanımıyor” diye konuştu.

CHP’nin aileleri kabul etmemesine tepki gösteren Güler, “Bugün CHP bizleri kabul etmiyor, seçim döneminde tüm partiler diyor, ‘Kürt kardeşlerim’, evet bizler de çocuklarımız da Kürdüz. Davalarını savundukları için tutuklular. Bizler, çocuklarımızı istiyoruz" dedi.

Güler, “Kim ne yapabiliyorsa yapsın, bugün hasta tutuklularımız ölüyor. Bizler ölümlerini istemiyoruz. Hastaneye götürüldüklerinde zulüm yapıyorlar. Bizler, onlar için dışarıda mücadele yürütüyoruz. Bijî berxwedana zindanan” diye konuştu.