Adalet Nöbetleri sürüyor: Ayağa kalkalım, birlik olalım

Tutsak yakınlarının İzmir ve Van'daki Adalet Nöbetlerinde mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı, "Ayağa kalkalım, birlik olalım" mesajı verildi.

Hasta ve infazları yakılanların aileleri, Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 81. gününde devam ediyor. Nöbete, Van F Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan ve aynı cezaevindeki Botan Timur’un babası Kazım Timur,  Kayseri Bünyan T Tipi Cezaevi’ndeki Ebedin Abi’nin eşi Zübeyde Abi, Bandırma T Tipi Cezaevi’ndeki Malik Demirağaç’ın annesi Emine Demirağaç katıldı. Nöbeti, Van Dil Araştırmaları, Sanat ve Kültür Derneği (ARSİSA) çalışanları ziyaret etti.

ARSİSA çalışanı Cemil Arman, annelerin sürdürdüğü eylemin onurlu olduğunu dile getirerek, “Zorlu bir süreçten geçiyoruz, cezaevlerinde hak ihlalleri artmış durumda. Hasta tutukluların sayısı her geçen gün artıyor. Anneler, durumun ortadan kalkması için adalet nöbetindeler. Bu sorun sadece annelerimizin değil hepimizin sorunudur” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarına vurgu yapan Arman, “Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşmadan bu baskılar devam edecektir. Bugün dünyada savaşlar var ve bunun nedeni de kapitalist sistemdir. Bu sisteminin panzehiri ise demokratik modernitedir” dedi.

Siyasi tutsaklara yönelik baskının aynı zamanda Kürt halkına yönelik olduğuna işaret eden Arman, "Kürt halkını baskı altına almaya çalışılıyorlar. Onlar bir grup ise bizler milyonlarız. Milyonlar, onları yenecektir" diye belirtti. Herkesi cezaevlerindeki baskılara karşı nöbet eylemlerine destek vermeye çağıran Arman,  "Cezaevindekilerin sesi olmalıyız. Eğer sesleri olmazsak cezaevindekiler yaşamını yitirecek ve bunun sorumlusu da bizler olacağız” diye belirtti.

Bandırma T Tipi Cezaevi’ndeki Malik Demirağaç’ın annesi Emine Demirağaç da "Cezaevi kapılarının artık açılmasını istiyoruz. Çocuklarımız kaç yıldır cezaevindedir ve 6 yıldır çocuğumu görmedim. Biz sadece adalet istiyoruz” dedi.

İZMİR

Tutsak yakınlarının İzmir Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti ise 15’inci gününe girdi. Aileler, nöbeti sürdürdükleri salonda, “Hasta tutsaklara özgürlük” ve “Tecrit insanlık suçudur” yazılı dövizleri açtı. Eyleme, HDP İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve Barış Annesi Rahime Turan destek ziyaretinde bulundu.

Fehime Poyraz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde katledilen ve cezaevlerinde baskı altında olan tüm kadınlar için adalet isteyeceklerini belirterek, “Adalet yerini bulsun. Kadınlar el ele tutuşsun, alanları doldursun. Çağrımız, bütün kadınlaradır; 8 Mart'ta ayağa kalksınlar, adalet için alanlarda olsunlar" diye konuştu.

Barış Annesi Rahime Turan da, cezaevinde yakını bulunmadığını, ancak bütün tutsakları kendi evladı olarak gördüğünü söyleyerek, "Tutuklu anneleri için yüreğimiz yanıyor. Cezaevleri devletlerin aynasıdır. İşkence eziyet varsa anneler evde oturamaz. Cezaevinde işkence eziyet varsa o devlette adalet yok demektir. Anneler için hep  birlikte destek ve birlik olmalıyız. Tüm annelere çağrımdır. Adalet Nöbeti'ndeki annelere desteğe gelsin” dedi.