Antep'te dört tutsak 10 gündür açlık grevinde

Antep İslahiye T Tipi Cezaevi’nde dört siyasi tutsağın insanlık dışı muamelelere karşı başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 10’uncu gününde devam ediyor.

İslahiye Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı 6 Nisan’da süresiz/dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Tutsaklar kısa bir süre önce Mardin’den Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiklerinde cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmışlardı.

Avukatları aracılığıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi’ne başvuran tutsaklar, maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamaları şöyle aktardı:

 “Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Diğer cezaevlerinde olan çeşitli sıkıntı ve hak ihlali tutulduğumuz cezaevinde daha fazla.”

Avukatlara göre açlık grevi süresince cezaevi yönetimi tutsakların şeker, tuz, limon gibi zaruri takviyelere erişimini engelliyor. Bu nedenle açlık grevi eylemi pratikte “ölüm orucu” şeklinde devam ediyor.

İHD Antep Şubesi yöneticilerinin 18 Nisan’da cezaevine giderek, açlık grevinde bulunan tutsaklar ve cezaevi yönetimi ile görüşme yapması bekleniyor.