Afyon cezaevindeki tutsaklara baskı ve işkenceler artıyor

Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde Kürt tutsaklar üzerinde, cezaevi yönetimi ve gardiyanların baskıları giderek artıyor. Tutsaklar buna karşı 3 Ocak’tan bu yana açlık grevinde.

Daha önce de adından hak ihlalleri ve gardiyanların adli tutuklulara uyuşturucu satışıyla söz ettiren Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutsaklara yönelik baskılar giderek artıyor. Uzun süredir devam eden ve giderek artan baskı ve işkenceler, aileler ile yapılan görüş sırasından tutsakların ailelere aktarımıyla ortaya çıktı.

Cezaevinde bulunan Harun Paçal adlı tutsak, ailesiyle yaptığı görüş sırasında yaşadıklarını ayrıntılarıyla anlattı. Paçal’ın ailesinin aktarımlarına göre cezaevinde en çok uygulanan baskı, cezaevi yönetimi tarafından rutin haline getirilen ve her gün yapılan koğuş baskınları.

Paçal’ın ailesine anlattıklarına göre, cezaevi yönetimi, her gün yapılan koğuş baskınları dışında, içtima adı altında tutsaklara yönelik işkence uyguluyor. İçtima adı altında sabah 05:00’te koğuşlara baskın yapıldığını, koğuşlarda yapılan aramalarda her şeyin dağıtıldığını, kitapların, alınan çay, bisküvi gibi ürünlerin kullanılmaz hale getirdiğini söyledi.

Harun Paçal, koğuşlara yapılan baskınların bazılarında, bazı tutsakların gardiyanlar tarafından iki metrelik yüksekliğe çıkartılıp atıldığını, buna tepki gösteren diğer tutsakların da darp edildiğini ailesine aktardı.

Paçal’ın ailesi ise, bu baskıların sadece tutsaklara yönelik değil, tutsak ailelerine de uygulandığını, görüş saatinin keyfi olarak değiştirildiğini, telefon görüş hakkının kısıtlandığını, görüşe alınırken hakarete maruz kaldıklarını belirtti.

AÇLIK GREVİ BAŞLADI

Yaşanan baskı ve işkencelere karşı 6 tutsak, 3 Ocak'ta açlık grevine başladı. Açlık grevindeki tutsakların Habil Emen, Yusuf Birkan, Yusuf Erkek, Mehmet Emin Dal, Siraç Keskin ve Cumali Yıldırım olduğu öğrenildi.