Agrobay işçileri direnişlerini İstanbul’a taşıdı

Direnişlerini İstanbul’a taşıyan Tarım-Sen üyesi işçiler, Agrobay’ın domates ihraç ettiği ülkelerden Almanya ve Rusya Başkonsolosluklarına rapor bırakarak, mücadeleye devam mesajını verdi.

Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık’ta sendikalı oldukları için Kod 46 ile tazminatsız işten atılan Tarım-Sen üyesi işçilerin direnişi tüm gözaltı, baskı ve engellemelere rağmen kararlılıkla sürüyor. 30 gündür tek bir muhatap bulamayan işçiler, direnişlerini İstanbul’a taşıdı. Agrobay’ın domates ihraç ettiği ülkelerden Almanya ve Rusya Başkonsolosluklarına rapor sunan işçiler ve sendikacılar, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Polis ablukası altında Almanya Başkonsolosluğu önünde yapılan açıklamaya Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki, TİP Milletvekili ve Sözcüsü Sera Kadıgil’in yanı sıra Gençlik Komiteleri, Umut-Sen, grevdeki Sputnik basın emekçileri, TEHİS, Halkevleri, İSİG, Gıda Toplulukları, ODAK Dergisi ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Direnişteki işçilerin teker teker söz alıp kötü çalışma koşullarını anlattığı açıklamada, Agrobay patronu Arzu Şentürk Salık’ı yakinen tanıyan AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve CHP Milletvekili Tuncay Özkan’a, “ Net olun, sorunu çözün” çağrısında bulunuldu.

‘İŞ GÜVENLİĞİMİZ YOKTU, OMURGA KEMİĞİM KIRILDI’

Sendikalı olduğu için Kod 46 ile işten atılan ve direniş sırasında sol ayağı işkenceyle jandarma tarafından kırılan Şirin Yıldırım, Agrobay Seracılıkta 9 yıldır çok kötü koşullarda çalıştırıldıklarını anlattı. Dini ve resmi bayramlarda tehditlerle çalıştırıldıklarına dikkat çeken Yıldırım, “İş güvenliğimiz yoktu. Kültürel araçtan düşüp, omurga kemiğimi kırdım. Raporu şirket karşılamadı, kendim senelik iznimin parasını aldım. Onunla tamamladım açığımı. Patron bir arayıp, ‘Geçmiş olsun’ demedi. 1.5 asitle uğraştım, karaciğer rahatsızlığı yaşadım. O yüzden sendikaya üye oldum ama kapıda buldum kendimi” diye konuştu.

Agrobay patronuna İstanbul’dan seslenen Yıldırım, “İşkence gördüm, jandarma ayağımı kırdı, kelepçelenerek gözaltına alındım ama korkmuyorum, buradayım. Onlar da korkmasın benim karşıma çıksınlar” dedi.

‘YILDIRIM VE ÖZKAN NET OLSUNLAR’

Sendikalı olduğu için Agrobay’dan ilk atılan işçilerden Tarım-Sen yönetim Kurulu Üyesi Ayten Yavuz, “Çalışma koşullarımız gerçekten çok zordu, çok baskı vardı ve 80 derece sıcaklıkta çok ağır işlerde çalıştırılıyorduk. Biz sadece tazminatımızı ve içerde kalan 1 aylık maaşımızı istiyoruz. Hakkımızı versinler” dedi.

Agrobay patronu Arzu Şentürk Salık’ı yakinen tanıyan AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve CHP Milletvekili Tuncay Özkan’a da seslenen Yavuz, “Net olun, sorunu çözün. Biz ona göre yolumuzu çizelim. Ama net bir cevap yok. Tuncay Özkan’dan Binali Yıldırım’a Dikili Belediye Başkanı ve Kınık Belediye Başkanı’na kadar hepsinin kapısına gittik. Dün ben birebir Bergama Belediye Başkanıyla görüştüm. Bana ‘Haberim var çözeceğim’ dedi. Bizim çoluk çocuğumuz var ve 1 aydır cevap bekliyoruz. Direniş çadırında 7-8 kilo kaybettim” dedi.

‘BİR HIRSIZ ARANIYORSA O AGROBAY PATRONUDUR!’

Direnişteki işçilerden Behice Karabulut, “30 gündür haklarımız için direniyoruz ama karşı taraftan hiçbir ses gelmedi. Biz kadın işçiyiz, çoluk çoluğumuz var. 1 aydır psikolojilerimiz altüst oldu. Biz çok bir şey istemiyoruz. Sadece bir maaşımız, tazminatımız ve Kod 46 düzeltilmesin” dedi.

Direnişteki işçilerden Fatma Kaya ise, “Bir hırsız aranıyorsa o Agrobay patronudur, biz alın terimizi istiyoruz” vurgusunda bulundu.

SAKİ: İŞÇİLERİN TALEPLERİNİN TAKİPÇİYİZ

Direnişteki Agrobay işçilerinin kararlı tutumunun herkese cesaret verdiğini vurgulayan Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki, “Kadın işçilerinin yaşadığı sadece burayla sınırlı değil. Kölelik koşullarında çalışmaya mahkûm edildiklerini biliyoruz ve onlara söz veriyoruz ki taleplerinin takipçisiyiz” dedi.

KADIGİL: AFİYETLE YEDİĞİNİZ O DOMATESLER KİMYASALLARLA ÜRETİLİYOR

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Agrobay işçilerinin 30 gündür kararlılıkla mücadele ettiğini vurgulayarak, Arkadaşlarımız anlatıyorlar. Sadece sendikalı olmak istedikleri için Binali Bey'i çok yakından tanıdığı Bayburt Grup’a ait Agrobay tarafından Kod 46 ile işten kovuldular. Niye kovuldular biliyor musunuz arkadaşlar? Hani böyle çok sıcaklardan şikayet ediyorlardı ya, dışarı çıkmayın falan diye atıp tutuyorlardı ya; işte o dönemlerde bu insanları 80 sıcakta seranın içinde çamaşır sularıyla ve kimyasallarla çalıştırdılar. Hani afiyetle buradan seslenelim. Ruslara da Almanlara da. Afiyetle yediğiniz o domatesleri akıl almaz kimyasallarla üretiyor” dedi.

KADIN İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ZAFERE ULAŞACAK

 Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Agrobay kadın işçilerinin mücadelesinin bütün kadın işçilerinin mücadelesi olduğunu kaydetti. Küçükosmanoğlu, “Kadınlar hem erkek egemenliğine karşı hem de kapitalist sömürüye karşı bir direniş ve mücadele ortaya koyuyorlar. Agrobay patronu bilsin ki kadın işçiler, direnen kadın işçileri mücadelesi zafere ulaşacaktır” vurgusunda bulundu.

AGROBAY’I DÜNYAYA REZİL EDECEĞİZ

Talepleri kabul edilene kadar vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, “Kuruşu kuruşuna hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz, yine geleceğiz! Agrobay’ı itibar nasıl sarsılır göstereceğiz, dünyaya rezil edeceğiz, nasıl bir şirket olduğunu her yerde anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan Rusya Başkonsolosluğun önünde açıklama yapmak isteyen Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz ve direnişteki Agrobay işçileri polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Tüm engellemelere rağmen açıklama yapan işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam mesajını verdi. Basın mensuplarının Rusya Konsolosluğu’na rapor bırakan Agrobay işçilerini çekmesi polis tarafından engellendi.