AKP'nin doğa kampları vurgunu

AKP’nin doğa kamplarında vurgun yaptığı ortaya çıktı. Bal yerine alınanın kahvaltı şurubu, tereyağı yerine margarin olduğu anlaşıldı. Toplamda 358 bin 840 TL'lik yolsuzluk tespit edildi.

Van’da Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yapılan doğa kampında yolsuzluk yapıldığına ilişkin bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, kampa katılanlara verilmek üzere bal olarak getirilen kahvaltı şurubu ile tereyağı olarak getirilen malzemenin margarin olduğu tespit edildi.

Van’da Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından 2013, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan doğa kampında yapılan alımlarda yaklaşık maliyetin piyasa fiyatlarının çok üzerinde olduğu iddiaları üzerine açılan dava sürüyor.

AKP’lilerin doğa kampında 2 bin TL balık alımı gösterdiği, ancak bu balığın alınmadığı ortaya çıktı.

Doğa kampını ranta dönüştüren AKP’liler, çay kaşığı ve pet bardaklarını bile piyasa fiyatlarına göre yüzde 30 daha yüksek fiyatlara satın aldı.

Konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açılan davada, Gevaş’ta düzenlenen doğa kampında 2013, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan alımlarda maliyetin piyasa fiyatlarına göre çok yüksek belirlendiği, ihalelerde rekabet ortamının sağlanmadığı, usulüne uygun muayene kabul komisyonu oluşturulmadığı, şartnameye aykırı ürünlerin teslim alındığı, peyderpey mal alınması gerektiği halde topluca alım yapıldığı, stokta kullanılan tarihi yaklaşmış birçok ürün olduğu, 2015'te balık alımı yapıldığı halde kampçılara ikram edilmediği, böylelikle toplam 358, 840, 96 TL fazla ödeme yapıldığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan raporda davalıların müşterek ve sorumlu olduğu sonucuna ulaşıldığı belirtilerek, fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak 358, 840, 96 TL’nin olay tarihinden itibaren hesaplanarak yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi talep edildi.

Açılan davada ihale komisyon üyeleri E.A, M.Y, C.A, A.A, S.F, M.D, N.K, Ş.Ç ve H.K’nin avukatları her şeyin usulüne uygun yapıldığını belirterek, iddiaları reddetti.

BALIKLAR DA HAYALİ

Bunun üzerine Başmüfettişler Taner Özen ve Sefa Yapraklı tarafından hazırlanan soruşturma bilirkişi raporunda, “2014 yılında yapılan toplam 27.541.46 TL fazla ödemenin, 2014 yılında yapılan toplam 84,643.80 TL fazla ödemenin, 2014 yılında yapılan komisyonda görev alan yaklaşık maliyet ihale muayene kabul komisyonu üyelerinin, 2015 yılında piknik bal olarak getirilen kahvaltı şurubu ile piknik tereyağı olarak getirilen malzemenin margarin olduğundan dolayı söz konusu iki ürün için VANTSO fiyatları baz alındığında fazla ödenen (3.300+5.625) 8.925 TL’nin ve 2015 yılında alabalık için ödenen 2.000 TL’nin; 2015 yılında komisyonda görev alan yaklaşık maliyet ihale muayene kabul komisyon üyelerinin müşterek ve müteselsilen tahsilinin gerektiği” yolunda görüş belirtti.

BAL YERİNE ŞURUP

Soruşturma raporunda şunlar kaydedildi: “2013, 2014 ve 2015 yıllarında alımları yapılan malzemelere ilişkin olarak VANTSO’dan fiyat istenildiği, bu fiyatlar ile ihalelerle alım yapılan birim fiyatların karşılaştırıldığı, bu yöntemle VANTOS fiyatları ile arasında toplamda 2013 yılında 27.541.46 TL, 2014 yılında 84,643,80 TL, 2015 yılında 235, 730, 70 TL fark tespit edildiği, bal olarak alımı yapılan ürün yerine ‘Kahvaltı şurubu’, tereyağı olarak alımı yapılan ürün yerine margarin teslim edildiği, balık ikram edilmemesine rağmen balık için 2.000 TL ödendiği, Gençlik ve Spor Müdürlüğü Şube Müdür Vekili M.Y, Şube Müdür Vekili E.A, Şef İ.A, Şube Müdürü N.K, Kamp Müdürü, H.K, Aşçı A.A, Şube Müdürü Y.Ö, Aşçı S.F’nin sorumlu olduğu.”

ÇAY KAŞIĞINA KADAR

Bilirkişi raporunda, “VANTSO odasından alınan fiyatlar ile ihale sözleşme fiyatları karşılaştırılarak fazla ödeme yapıldığı yolunda görüş belirtildi. Bazı kalemlerde ihale birim fiyatlarının ticaret odası fiyatlarından yaklaşık üç kat fazla olduğu, yükleniciye ödenen toplam tutar bakımından yaklaşık yüzde 30 fazla ödeme yapıldığı ortadadır. Bunun yanı sıra kamu kurum ihalelerinde ihale yetkilisi, ihale onayını alınarak ihaleye çıkılması maliyetin belirlenmesi, ihalenin gerçekleştirilmesi, muayene ve kabulün oluşturulması gibi tüm süreçten sorumludur. Bu nedenle söz konusu zarardan, ihale yetkilisi Aslan Sinir ve ihale yetkilisi Nevzat İnanç da sorumludur. Çay karıştırıcı, fanta, kağıt pet bardak, piknik helva, tahta çay kaşığı, Yedigün fiyatları VANTSO’nun belirlediği fiyatların üzerinden satın alındı. Komisyon en az 3 kişiden oluşması gerekirken 2 kişiden oluşturuldu” tespitinde bulunuldu.

358 BİN 840 TL’LİK VURGUN

Bilirkişi raporunun sonuç ve kanat bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: “Yapılan incelemede söz konusu tarihlerde alımları yapılan malzemelere ilişkin olarak VANTSO odasından fiyat istenildiği, bu fiyatlar ile ihalelerde alım yapılan birim fiyatlarının karşılaştırıldığı, bu yöntemle VANTSO fiyatları ile ihale fiyatları arasında fark tespit edildiği, ayrıca 2015 yılında bal olarak alımı yapılan ürün yerine kahvaltı şurubu teslim edildiği, tereyağı olarak alımı yapılan ürün yerine margarin teslim edildiği; bu şekilde fazla ödeme tespit edildiği, balık ikram edilmemesine rağmen balık için 2.000 TL ödendiğinin tespit edildiği, aktarılan bedeller toplamı 358, 840, 96 TL zararın olduğu tespit edilmiştir.”