AK Sekreteri: AİHM gazeteciler için girişimlere başladı

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu'nun sorusunu yanıtlayan AK Genel Sekreteri Jagland, tutukluluğa dikkati çekerek, "Milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu'nun sorusunu yanıtlayan AK Genel Sekreteri Jagland, tutukluluğa dikkati çekerek, "Milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır" dedi ve AİHM'in gazeteciler için girişimde olduğunu söyledi. Jagland, CPT raporlarının yayımlanmasının önemine de işaret etti.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Yaz Oturumunun ilk gününde, HDP’nin cezaevinde tutulan eş başkanları ve milletvekillerini gündeme getirdi. Kerestecioğlu, AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a Avrupa Konseyi’nin tutuklu milletvekillerine dair herhangi bir adım atıp atmadığını sordu.

Kerestecioğlu, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için de harekete geçilmesi çağrısında bulunarak, "Lütfen Türkiye’deki iki eğitimci için, onlar cezaevinde ölmeden önce, acil olarak harekete geçin” dedi.

'VEKİL VE GAZETECİLER ÖNCELİKLİ GRUPLAR'

Kerestecioğlu’nun soruları ve Jagland’ın cevapları şöyle:

Kerestecioglu:

Avrupa Konseyi tarafından, tutuklu bulunan HDP eş başkanları ve milletvekillerine dair son üç ay içerisinde herhangi bir girişimde bulunuldu mu?

Jagland: 

Birinci konuda birçok başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ulaştığı bilgisine sahibiz. Mahkeme gazeteciler ile ilgili girişimlere başladı. Tabii ki, milletvekilleri için hukuksal süreç hakkında konuşamam. Fakat milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır.

'CPT RAPORU YAYIMLANMALI'

Kerestecioğlu:

İlgili devletlerin veto koymaları nedeniyle yayımlanamayan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) raporları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Jagland:

Bizim temel fikrimiz raporların erişilebilir olmasıdır. Bildiğiniz gibi CPT’nin faaliyet esaslarını oluşturan kuruluş ilkelerinde, raporların yayımlanması ilgili ülkelerin onayına bağlıdır. Ancak ben her zaman şeffaflıktan yanayım. Raporlar yayımlanmadan önce, CPT’nin ülkelerle güvene dayalı bir ilişki kurmasını olumlu buluyorum. Fakat raporların yayımlanması tabii ki önemli.