Alman polisi mahkemede söyledi, karakolda şaştı

Polisin YPG/ YPJ bayraklarını engellemeye çalışmasını ilişkin konuşan avukat Dr. Lukas Theune “Berlin polisi mahkemede bu bayrakları yasaklamayacağına dair verdiği sözü tutmuyor” dedi.

Almanya’da mahkemelerin birçok kez verdiği kararlara rağmen polis ve diğer güvenlik birimlerinin Kürt Özgürlük Hareketi’nin sembollerine karşı sergilediği kriminalizsyon siyasetinde ısrar ediyor. Alman polisi özellikle de bazı kentlerde Kürdistanlılar ile dostlarının gerçekleştirdiği yürüyüş/ gösterilerde YPG ve YPJ bayraklarının taşınmasının yasak olduğunu iddia ediyor. Bu kentlerin başında da başkent Berlin geliyor.

Son olarak 10 Eylül 2022 günü Rojava’ya yönelik Türk devletinin saldırılarını protesto etme amacıyla düzenlenen yürüyüşte, Berlin polisi YPG ve YPJ bayraklarını açmak istemesi sayı sınırlaması getirilerek engelledi. Ancak polisin öne sürdüğü sınırlama ile yasağın yasal hiçbir dayanığının olmadığı ortaya çıktı.

‘POLİS MAHKEMEYİ KAYBETTİ, SÖZ VERDİ’

Geçtiğimiz Mayıs ayında Almanya’da PKK yasağının kaldırılması için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda avukatlardan Dr. Lukas Theune, ANF’ye verdiği demeçte Berlin polisinin daha önce yargının verdiği kararı takmadığına dikkat çekti. Almanya’da YPG ve YPJ bayraklarına yönelik hiçbir yasağın bulunmadığının altını çizen idare hukukçusu Dr. Theune güvenlik birimlerine “Yasalara uyun” çağrısında bulundu.

Berlin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polislerin YPG ve YPJ bayraklarına yönelik her hangi bir yasağın bulunmadığını bildiği halde gösterilerde böyle bir tavır içine girdiğini ifade eden Dr. Theune devamla şöyle konuştu: “Berlin polisi söz konusu bayrakların yasak olmadığını çok iyi biliyor çünkü bunu bir mahkeme davasında da kabul etti. Polis o davada gelecekte YPG/YPJ bayrakları ve sembollerine karşı hiçbir şey yapmayacağına dair söz verdi. Şimdi kendi geçmiş kararlarını görmezden gelmeleri çok garip.”

HÜKÜMET: YPG/ YPJ BAYRAKLARI YASAK DEĞİL

Dr. Lukas Theune’nin sözüne ettiği karar 7 Mart 2018 günü Berlin İdari Mahkemesi tarafından alındı. Berlin’in yanı sıra şu ana kadar Aachen, Frankfurt, Sigmaringen, Gelsenkirchen ve Magdeburg kentlerindeki yerel mahkemeler de YPG ve YPJ bayraklarının kamuouyuna açık yerlerde taşınmasının suç olmadığına karar vermiş, göstericilere yönelik açılan davalar da teker teker düşmüştü.

Ayrıca 2 Mart 2017 günü İçişleri Bakanlığı’nın Kürt Özgürlük Hareketi’nin sembollerine yönelik yasağın genişletilmesini öngören genelgeyi yayınladığı sırada dönemin Federal Hükümeti de YPG ve YPJ bayraklarının bu karar çerçevesinde olmadığını açıklamıştı. Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önerisini 21 Nisan 2017’de yanıtlayan hükümet “YPG ve YPJ Almanya’nın güvenliği için hiçbir tehdit teşkil etmiyor” demişti.