Amed Adalet Nöbeti’nde Silivri’deki işkenceye tepki

Amed’de tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti eyleminde Silivri Cezaevi’nde yaşanan işkencelere tepki gösterildi. Aileler, “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Aileler, hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için 148 gündür Adalet Nöbeti tutuyor.

Yeni eylem gününde Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir açıklama yapıldı.

Eyleme, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü yöneticileri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) katıldı.

Polis, parti yöneticilerinin eylem alanına geçmesine izin vermedi.

Aileler adına açıklamayı yapan tutsak yakını Herdem Merwanî, her gün cezaevlerinden gelen kötü bir haber ile uyandıklarını söyledi.

Merwani, “Bugün de Silivri Cezaevi'nde yaşananlarla güne gözlerimizi açtık. Serhan Yılmaz isimli bir tutuklu hayatını kaybetmiş. Burada bir insanın ölmesi bu ülkenin ayıbıdır” dedi.   

Merwani, başsağlığı dileğinde bulunarak “O ailelerin yaşadıklarını biz de yaşıyoruz. Bu sebeple tekrar ediyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz. O insanların yaşamlarını savunulması gerekiyor. Cezaevleri ölüm evleri olmasın artık. Biz de yarın cezaevinden nasıl haberler alacağımızı bilmemenin korkusu ile yaşıyoruz. İnsanları fikirleri sebebiyle suçlu saymayın artık” şeklinde konuştu.  

Adım atılmasını isteyen Merwani, Adalet Bakanı'nın cezaevlerinde yaşananlara dair ailelere bilgi vermesi çağrısında bulundu.

Eylemde yer alan tutsak yakınlarından Reşahat Ada cezaevlerinde tırmanan hak ihlallerini hatırlatarak, “Artık bunu taşıyamıyoruz. Ramazan ayındayız, kutlu bir gün. Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanından talep ediyoruz cezaevlerinde adaleti sağlasınlar. Adalet tüm dünyaya lazım” dedi.