Amed’de 9 Ekim protestosu: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz

Amed’de Türk polisinin ablukasına rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu protesto edilerek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Amed’deki protesto eylemi Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Diyarbakır 78’liler Girişimi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) öncülüğünde gerçekleşti.

“Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde bir araya gelen halk, Emek Caddesi’ne yürüdü.    

Emek Caddesi’ne ulaşan eylemciler, burada polis ablukası ile karşılaştı.
Eylemciler arasında DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, milletvekilleri Erdal Aydemir ve İmam Taşçıer ile HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz de yer aldı.

Halk polis ablukasında komployu alkış ve zılgıtlarla protesto ederken, polis engeline karşı gençler, Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Gençler, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarını attı.

Gençler polis ablukası altında Bağlar sokaklarında yürüyüş devam ediyor.

Emek Caddesi’nde de yüzlerce polisle abluka sürerken, HDP Amed İl Başkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile DBP Amed İl Başkanı Hayretin Altun’un da aralarında olduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ablukaya tepki göstererek “Asıl suç işleyenler, kanunsuz emirleri yerine getirenlerdir. Ülkede anayasa kalmadı, bu ülkede kanun içinde eylem ve etkinlik yapılamıyor” dedi.

Beştaş, “AKP-MHP iktidarı yasadışı ve illegal yöntemlerle insanlarımızı baskı altına almaya çalışıyorlar. Mafya ülkede cirit atılıyorken, doğa talan ediliyorken, cezaevleri kan ağlıyorken, uluslararası komployu protesto etmek yasak. Hakikaten acizlik içindeler. Onlar bu korkuyla iktidarlarını devam ettiremeyecekler. En kısa zamanda onlar da tarihin çöp sepetine gidecekler. İçişleri Bakanı, suç işleri bakanı olmuş, kolluk teşkilatını da kendi suç işlerine bulaştırıyor” şeklinde konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz 9 Ekim komplosunu kınayarak şunları ifade etti: “Bu abluka Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun özetidir. Uluslararası komploda parmağı olan herkesi şiddetle kınıyoruz. Komplo bugün tecritle, krizlerle devam ettiğini görüyoruz. Tecritle, işkenceyle bu halka da zulüm ediliyor. Sayın Abdullah Öcalan’ın krizlere tek çözümdür. Kürt sorununun çözümü de demokrasi ve barışın inşasının yolu da İmralı’dan geçiyor. Sayın Abdullah Öcalan bu krizlere büyük bir şanstır. Bu sürdükçe krizler derinleşecektir.”

Aydeniz, “Eğer İmralı’da tecrit devam ediyorsa, bugünkü sessizliktir. Demokrasi, özgürlük, birlikte yaşam isteniliyorsa, tecride karşı ses büyütülmelidir. Ne kadar abluka ve baskı olursa olsun, Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye ekledi.

 Kentteki polis ablukası sürüyor.