Amed ve Van’da tutsak ailelerinin nöbet eylemi sürüyor

Cezaevlerindeki hasta tutsak yakınlarının Amed ve Van’da başlattıkları adalet nöbetleri devam ediyor.

Amed Barosu’ndaki Adalet Nöbeti’nin 90’ıncı gününde Amed Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticisi Müşeher Öker ailelere destek ziyaretinde bulundu. Aileler hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılması amacıyla bu eylemi gerçekleştiriyor.

Aileler adına konuşan tutsak yakını Herdem Mervanî, üç aydır tüm girişimlerine rağmen taleplerinin karşılanmadığı tepkisinde bulundu.

Mervanî, "Hala cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Zindanlarda birçok insan hakkı ihlali yaşanıyor" diye hatırlattı.

Bir süre önce Ankara'da yaptıkları temasları hatırlatan Mervanî, "Bu sorun toplumsal bir sorun ve herkes sahip çıkmalı. Acil bir şekilde taleplerin karşılanmasını istiyoruz. Yetkililer üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Bu konuda bize söz veren siyasi parti temsilcileri de sözlerini tutmalı" ifadelerini kullandı.

Van Barosu’nda 65’inci gününe giren nöbet eylemi Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak edilen 25 yaşındaki Botan Timur’un babası Kazım Timur ile Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan 68 yaşındaki hasta tutsak İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan sürdürdü.

Nöbet eylemini Aryen Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri ziyaret etti. Nöbet sırasında konuşan Kazım Timur, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekerek, var olan hukuksuzlukların sonlandırılmasını istedi.

Oğlunun cezaevinde “kategori” denilen bölümde tutulduğunu belirten Timur,  bu bölümde tutulan tutukluların var olan tüm haklardan mahrum bırakıldığını söyledi.

Timur, “Bizler ‘adalet’ onlar ‘ölüm’ diyor. Türkiye’de adalet olmuş olsaydı, ağır hasta tutuklular serbest bırakılırdı. Adalet talebimize ölümle karşılık veriliyor” şeklinde konuştu.

Timur, “Cezaevlerinden artık tabutların çıkmasını istemiyoruz. Hasta tutuklular acil bir şekilde serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.

Tüm toplumsal kesimlerden destek isteyen Timur, “Hep birlikte ses çıkaralım, sesimizi yükselttikçe onlar da geri adım atmak zorunda kalacak” dedi.