Ankara’da 1 Mayıs için onbinler toplandı

Ankara’da Tandoğan Meydanı’nında düzenlenen 1 Mayıs mitingine onbinlerce kişi katıldı. Mitingde, “Birleşirsek, bu düzenden güçlüyüz” mesajı verildi.

İşçi ve emekçiler iki yıl aradan sonra organize edilen kutlamak için Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Kazım Karabekir Caddesi’nde kortejler oluşturdu.

Eylem, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde gerçekleşti

1 Mayıs eylemine sol, sosyalist partiler, sendikalar, Ankara Barosu, hukuk örgütleri, üniversite öğrencileri, gazeteci sendikaları, Ankara Belediye Çalışanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi, Birleşik Metal İş, Demokratik Aleviler Derneği, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Kaldıraç, Devrimci Parti, Alınteri, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Mimoza Kadın Derneği, Kadın Savunma Ağı, Beşiktaş Çarşı Grubu, Mülkiyeler Birliği, Ankara Dersimliler Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda emek, meslek örgütü katıldı.

Kortej halinde yürüyen kitle attıkları sloganlarla, işçi ve emekçi hakları, kadın hakları, eşitlik ve özgürlük taleplerini dile getirdi.

Kortejlerde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Sömürgeci TC hesap verecek” sloganları da yükseldi.

HDP kortejinde, Eş Genel Başkan Mithat Sancar ile birlikte milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Zeynel Özen ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri yer aldı.

Alana girişlerin tamamlanması ardından 1 Mayıs programına start verildi.

Gezi Davası’nda tutuklanan insan hakları savunucularının mesajları okundu. Silivri ve Bakırköy Cezaevi’nden gelen mesaj, “İşçi sınıfının birlik mücadele günü kutlu olsun.  1 Mayıs’ı 1 Mayıs gününde kutlayacağımız meydanlarda olacağız. Zulme karşı direneceğiz, Birlikte kazanacağız. Eşitlik demokrasi mücadelemiz kazanacak” denildi.  

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü yaptığı açılış konuşmasında, “Tek adam rejimi sefa sürdükleri düzen bitmesin diye özgürlüklerimize, haklarımıza saldırıyor. İtiraz edeni, hayır yapamazsınız diyeni yok etmeye çalışıyor" dedi.

Köklü’nün konuşması sırasında 1 Mayıs alanından alkışlarla Gezi Davasında hapis cezası verilenlere destekte bulunuldu.  Köklü, "Sadece arkadaşlarımız değil bu harami düzenin sahipleri de duysun. Duysun ki uykuları kaçsın. Emekçilerin kendi yaşamlarına sahip çıkmak için ayağa kalktığını görsün ki bu düzenin böyle devam etmeyeceğini anlasın" dedi.

Daha sonra DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün ortak açıklamayı okudu.

Görgün, “Bu düzen, iş güvencesinin devlet eliyle yok edildiği tek emirle, herkesin ama herkesin işsiz kalabildiği bir düzendir (…) Faturalar, kiralar, borçlar, mutfak beklemiyor. Elektriği kesilmiş milyonlarca insan neyi bekleyecek, nasıl bekleyecek. İşsizler neyi bekleyecek. Hayır beklemeyeceğiz. Hayır itiraz ediyoruz. Geçinmek istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz ve 1 Mayıs kürsümüzden hep birlikte haykırıyoruz” diye konuştu. 

TALEPLER

Görgün, taleplerini şöyle sıraladı:

“*Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalıdır.

*Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir.

*  Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, adil bir vergi düzeni kurulmalıdır.

*Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

* Anayasal hakkımız olan örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

*Kamu varlıklarının özelleştirilmesinden vaz geçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmelidir.

*  Kamu kaynakları ile büyütülen tarikat yurtları kamulaştırılarak gençlerin yurt ve barınma sorunları çözülmelidir.”

Görgün, “Bu düzene itirazı olan bizler birleşirsek, bu düzenden güçlüyüz. Biz birleşirsek zamlar geri alınır. Dayanışmayı büyütürsek emeğimizin hakkını alırız. Ve bu meydandan birbirimize, çocuklarımıza, tüm yitirdiklerimize sözümüz olsun ki, biz haklıyız, birleşeceğiz ve biz kazanacağız” vurgusunda bulundu.

Ortak metnin Kürtçesi de okundu. Miting Grup Kibele’nin sahne almasıyla son buldu.

Mitingin ardından binlerce kişi “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yemez” sloganı eşlinde Tandoğan’dan Kızılay Meydanı'na yürüdü.