Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylem

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, "Acilen tahliye edilmeliler" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 432’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yaptığı açıklamayla hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Eylemin bu haftasında, yeni açılan Yozgat 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsakların durumuna değinildi. “Tedavi haktır, engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan konuştu.
Durumu ağır olan tutsakların sağlık imkanlarından mahrum bırakıldığını ve ailelerinden uzak yerlerde tutulduklarını belirten Seylan, ilk olarak 56 yaşındaki Feyzi Ayzit’in durumuna dikkat çekti. Seylan, Ayzit’in 30 yıldır tutsak olduğunu ve cezasının bir yılın altına düştüğünü aktararak, şunları söyledi: “Ayzit, yıllarca cezaevlerinde kalmasından dolayı kimi sağlık problemleri yaşamaktadır. Karaciğer hastalığı bulunmakta, Hepatit-B Hastasıdır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur.”


27 yıldır cezaevinde tutulan 47 yaşındaki Selim Acar’ın durumunu aktaran Seylan, Acar’ın da uzun süre cezaevinde kalmasından ötürü meydana gelen hastalıklarının bulunduğunu söyledi. Acar'ın mide ülseri, ileri derecede diyabet hastalığının olduğunun altını çizen Seylan, “Acar’ın ayrıca bel fıtığı, eklem romatizması rahatsızlığı, tansiyon ve faranjit gibi hastalıkları bulunmaktadır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur” dedi.


Seylan, 60 yaşında olan ve 28 yıldır cezaevinde bulunan Mehmet Nuri Tiryaki ve 34 yaşındaki tutsak Hakan Abi’nin durumuna dikkat çekerek, şunları aktardı: “Tiryaki’nin ileri derecede tansiyon ve şeker hastalıkları bulunmaktadır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur. Hakan Abi, yüz felci geçirdi ve sağ kolunda da tümör bulunuyor. Hastalıklarına dair raporları mevcut.”
Son olarak Kaya Şenel’in durumunu aktaran Seylan, 16 Mayıs’ta ameliyat olacağı hafta Samsun T Tipi Cezaevi’nden, yeni açılan Yozgat T Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini ve tedavisinin yarım kaldığını söyledi. Şenel, şöyle anlattı: “Samsun’da iki kez mesane ameliyatı olmuş, 3’ncü ameliyatını olacağı hafta bu kuruma gönderilmiştir. Buradan Samsun Fakülte Hastanesine gidip gelmektedir. Mesane pili takılmıştır. Tedavinin sayılı yerlerde olduğunu ancak bulunduğu yerde durumunun zorlaştığını aktarmıştır. Hasta mahpusların tedavileri sağlanmalı, ailelerinden uzak yerlere sevk edilmelerinden vazgeçilmelidir. Tedavisi gördükleri yerlerden başka cezaevlerine sevk edilerek tedavileri aksatılan mahpusların, tam teşekküllü olan yerlerde tutulmaları sağlanmalı ve hapishanede kalamayacak durumda olanların da tahliyesi sağlanmalıdır.”


İSTANBUL


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 560’ıncısı dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Afyon 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan  Yunus Nisgavlioğlu’nun sağlık durumuna dikkat çekildi. Hak savunucuları ve tutsak yakınlarının katıldığı eylemde, "Hasta tutuklu Yunus Nisgavlioğlu serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez" pankartı açıldı. Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu  üyesi Hatice Onaran yaptı.


Yunus Nisgavlioğlu’nun diyabet,  milerus,  hipertansiyon, beyin ve kemik kanseri, sol beyninde açıklanamayan lezyon ve hidrosefali hastası olduğunu aktaran Onaran, bu hastalıklarının yanı sıra konuşma, yeme, fiziksel denge, sürekli idrara çıkma sorunlarının olduğuna dikkat çekti.  Afyon Devlet Hastanesi doktorları tarafından acil ameliyat edilmesi gerektiğini vurgulayan Onaran, Nisgavlioğlu’nun 31 Ekim’de yeniden hastaneye sevk edildiğini, ancak beyninde toplanan su nedeniyle entübe olduğunu ve yataktan kalkamaz hale geldiğini sözlerine ekledi.    


Nisgavlioğlu’nun ameliyat olabilmesi için 9 Aralık günü İzmir Yeşilyurt Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiği bilgisini veren Onaran, Nisgavlioğlu’nun halen ameliyat olmayı beklediğini aktardı. Nisgavlioğlu’nun kızı Deniz’in babasıyla ilgili aktarımlarında Nisgavlioğlu’nun Afyon 2 No’lu T Tipi Cezevi’nde tutulduğu dönemde 31 Ekim’de ağrılarının artması nedeniyle hastaneye sevk edildiğini fakat Eylül ayından beri hastanenin mahkum koğuşunda bekletildiğini ve tedavi uygulanmadığını belirtti. Onaran, Nisgavlioğlu’nun kızı Deniz’in şu aktarımlarını da paylaştı: “Bu sırada ağrıları çoğalmış, rahatsızlıkları ilerlemiş, beyninde su topladığı tespit edilmiş ve entübe olmuştur. Kanser şüphesi nedeniyle hastanede tutulan babam beynin su toplaması nedeniyle de yatalak haline gelmiş. Yatalak hale gelince bakımını yapsın diye refakatçi  kabul edildi yanına. Fakat refakatçisi de kendisi ile birlikte tutuklu gibi oluyor, mahkum koğuşundan çıkamıyor. Biz annemle birlikte nöbetleşerek bu koşullarda babamın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.”


Onaran, Nisgavlioğlu’nun Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde bulunduğunu ve eşinin 9 Aralık’tan bu yana kendisine refakatçi olarak bulunduğunu sözlerine ekledi. Nisgavlioğlu’nun kızı Deniz’in ilerleyen süreçte refakatçi devrini kendisinin alacağını ifade eden Onaran, Deniz’in babası için, ceza erteleme ve tahliye edilme talebi için yaptığı dayanışma çağrılarını da dile getirdi.