Av. Şahan: Tutsaklar sağlığa erişimleri engellenerek öldürülüyor!

Tutsakların sağlığa erişim hakkının engellendiğini belirten Av. Yunus Emre Şahan, "Bu engellemelerden dolayı kronik hastalığı olanlar ufak bir grip sonucuyla bile yaşamını yitirebiliyor" dedi.

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) raporlarına değinen Av. Şahan, "ATK doktorları Hipokrat yemini ediyor ama maalesef siyasi koşullara göre davranıyorlar. Kendi anne babaları olsa, bu şartlarda, bu sağlık koşullarında cezaevinde kalamayacaklarını biliyorlar. Ama siyasi talepler doğrultusunda bu raporları yayımlamak zorunda kalıyorlar” dedi.

Özgür Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Yunus Emre Şahan, cezaevlerinde artan cinayet ve  ölümlere dair ANF'ye konuştu. 

Sağlığa erişim hakkının engellenmesinin ağır sonuçları olduğuna dikkat çeken Av. Şahan, örnek verdi: "Farklı cezaevlerinde, farklı kişilerle yapılan görüşmelerde sağlık hakkının ihlalinin olduğu aşikardır. Afyon Bolvadin Cezaevi’ne ziyarette bulunduk. Geçen hafta Cuma günü 14 kişilik  ve aralarında kronik hastaların da olduğu bir koğuş revire çıkıyor, doktor tarafından ilaç yazılıyor ancak aradan 5 gün geçtikten sonra biz ziyarete gittiğimizde hala ilaçları verilmemişti. Ölümler işte bu şekilde oluyor. Bazı insanların fizyolojisi bazı hastalıkları kaldıramıyor ya da kronik hastalığı olanlar ufak bir grip sonucuyla bile yaşamını yitirebiliyor.”

'CEZAEVİNDE YAŞANANLAR HALKTAN GİZLENİYOR'

"Bazı cezaevleri, içinde yaşam olamayacak kadar eski, bazı cezaevlerinde de tutsakların tutulduğu koğuşların içinde fareler cirit atıyor" diyen Av. Şahan, şöyle devam etti:

"Türkiye, medyada da söylendiği gibi açık cezaevidir. Artık kapalı cezaevlerini siz düşünün. Normal bir mahpusun, hapis cezası aldıktan sonra cezaevinde insan onuruna yakışır bir ortamda kalması gerekir. Devlet böyle bir cezayı veriyorsa bu koşulları sağlamak zorunda. Hak ihlalleri bu şekilde devreye giriyor. Sağlık, barınma, spor hizmeti verilmemesi gibi.”

AKP-MHP iktidarının cezaevlerindeki ölümleri ve hak ihlallerini gündeme almamasını "düşman politikası" olarak değerlendiren Av. Yunus Emre Şahan, "Gardiyan bile bu durumu benimsemiş ve karşı tarafa düşman gözüyle bakıyor. Hükümet de bunu bir gündem maddesi olarak ele almıyor. Medyayı da yönettiği için halk bundan bihaber. İktidara oy veren, küçük bir kesim bile olsa belki vicdanen rahatsız olacak ama karşılarına çıkmıyor. Yaşanan hak ihlallerini birçok kişi göremiyor" dedi.