Avrupa Konseyi: Öcalan’a uygulanan tecrit kaldırılmalı

Avrupa Konseyi’nde bugün Leyla Güven’in açlık grevi ile Türkiye’ye ilişkin  onaylanan raporda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması yönünde tavsiye kararı çıktı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) bugün Türkiye’ye ilişkin rapor onaylandı. Raporda Leyla Güven başta olmak üzere tüm tutuklu seçilmişlerin serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

Raporda ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin de bir madde, hazırlanan rapora eklendi. Tasarının 11.1.6 maddesine, “Avrupa Konseyi, İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Abdullah Öcalan ve İmralı Kapalı cezaevindeki ilgili tavsiyelerini izlemeye alır” biçiminde bir ek yapıldı.

CPT’nin 2016 yılı Nisan ayında İmralı adasına yaptığı ziyaretin raporu 20 Mart 2018’de açıklanmıştı. CPT ziyaretten iki yıl sonra yayınladığı raporda Öcalan’ın 5 yıldır avukatları ile ve 18 aydır ailesi ile hiçbir görüşme yapmadığına dikkat çekmişti.

Öcalan ve aynı cezaevindeki diğer tutsakların söz konusu tarihlerden sonra dış dünya ile telefon dahil hiç bir görüşmelerinin yapılmadığı belirtilen raporda, bu duruma son verilmesini de istenmişti.

CPT, yaklaşık bir yıl önce yayınladığı ve şimdi neredeyse üç yıllık bir ziyaretin raporu olan raporda, tutuklu mekanlarda iyileşme olduğu ancak iletişim haklarının kötüleştiğini de kaydetmişti.

CPT, Öcalan’a en az ayda iki kez dışarı ile telefon hakkı sağlanarak, avukatları ve ailesiyle görüştürülerek, giderilmesi gerektiği vurgulamıştı.