AYM’den Kazanhan kararı: Haksız tahrik indirimi uygulanamaz

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Şirnex’in Cizîr ilçesinde polislerce katledilen Nihat Kazanhan davasında “yaşam hakkı” ihlali kararını Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türk polisi 14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından silahla vurarak katletmişti. AYM, özel harekât polisi tarafından vurularak katledilen Kazanhan'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine 25 Mayıs’ta karar verdi. Karar, bu perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 2016 yılında sanık polise önce müebbet hapis cezası verilmiş, ancak “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulanarak ceza 13 yıl 4 aya düşürülmüştü.

33 sayfadan oluşan kararda, “Yaşam hakkının ihlal edildiği ve haksız tahrik indiriminin uygulanamayacağına ve bu durumun benzer ihlallerin önüne geçilmesi amacına matuf caydırıcılığı da engellediği sonucuna varmıştır” denildi.

Kararda, suç ve ceza arasındaki orantısızlığa dikkat çekilerek, hukukun somut olayda etkili biçimde uygulanmadığına hükmedildi.

Kararın yayımlanması ardından Şirnex Barosu Başkanı ve ailenin avukatı Rojhat Dilsiz, sanal medya hesabında bir paylaşımda bulundu.

Dilsiz, "Uzunca bir süreden beridir baro başkanları olarak takip ettiğimiz toplumsal davalarda 'anayasa mahkemesinin' işaret ettiği cezasızlık kültürüne atıfta bulunuyorduk. Bu durumun toplumda infial yarattığını ve kutuplaşmayı arttırdığını ısrarla dile getirdik. Şunu da söyledik; Cezasızlık politikası bu ülkede bir rutin haline gelmiş olabilir ama kaderimiz olmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.