AYM: Valiliklerin eylem yasağı Anayasa’ya aykırı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Valiliklerin keyfi ve otomatik bir şekilde uzattığı 15 günlük eylem ve etkinlik yasaklarında ihlal olduğuna karar verdi.

Valilikler iktidarın politikalarına uygun olarak özellikle Kürt kentlerinde keyfi ve sistematik bir şekilde eylem ve etkinlik yasakları uyguluyor. Bu yasaklar daha sonra yıllarca otomatik olarak uzatılıyor.

Toplantı ve gösterilerin valilik iznine bağlanması Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi, tüm eylem ve etkinliklerin izninin mülki idare amirlerine bağlanmasının Anayasa’nın 34’üncü maddesindeki “önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri düzenleme güvencesine” aykırı olduğuna hükmetti.

Batman Valiliği, 7 Kasım 2018'de şehirde “kamu güvenliği" gerekçesiyle 14 gün boyunca toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirden izin alınması şartına bağlamıştı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların üyeleri karara uymayarak, Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ile ihraç edilenler için düzenlenen toplu faks gönderme eylemine katıldı.

Eyleme katılanlara “Kabahatler Kanununa” göre 259 TL para cezası kesildi. Kentteki bir mahkemeye yapılan itiraz reddedildi. Bunun üzerine Nureddin Şimşek, Deniz Topkan ve Cihan Tüzün, "toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma haklarının ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

Anayasa Mahkemesi ayrıca başvuruculara 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkemenin kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.