Bağdat'ta Êzidî ve Feyli Konferansı yapılıyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılan konferansta, “Êzidî ve Feyli kadınlarının birliği ile kadınlar özgür olacak” mesajı verildi.

Bağdat’ta bugün sabah saatlerinde Êzidi ve Feyli Kürtleri Konferansı ‘Adalet ve Eşitliğin Temellerinin Atılmasına Doğru' şiarıyla başladı.

 Açılış konuşmasını yapan Konferans Hazırlık Komitesi Üyesi Dr. Yasin Bapir, şunları belirtti: “Irak’taki tüm bileşenler istikrarsızlaştırılma politikalarına maruz bırakıldı ve şu ana kadar hiçbir uluslararası veya iç hukuk, bu sorunu çözemedi. Bu konferans, bu soruna cevap olma konferansıdır. Irak hukuku çerçevesinde haklarımızı elde etmek ve eşitliği sağlamak için birlikte çalışmalıyız.”

HALKLARIN VE KADINLARIN MESAJLARI

Konferansta Feyli Kürtlerinin mesajını Hamid Raşid Feyli okudu. Feyli Kürtlerinin mesajında şunlar belirtildi:

"Federal Mahkemenin 22 Şubat 2022 tarihli 43 sayılı kararına dikkat etmemiz gerekiyor. Irak toplumu içindeki bileşenlere hizmet edemeyecekleri için bileşenlerin parlamento içerisindeki temsiliyetlerinin sona erdirilmesine karar verildi.”

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (PADÊ) mesajını PADÊ üyesi Hüseyin Raşid okudu. Mesajda şöyle denildi:

"DAİŞ döneminde Êzidîlerin başına gelenler, kadınların katledilmesi ve Êzidî toplumunun yerinden edilmesi soykırımsal bir eylemdi. Direniş şehitlerin kanı örgütlenmenin fikri haline geli. Ezidilerin korunması için ortaya atılan bu fikre hepimiz saygı duymalıyız. Irak hükümetinden umudumuz yok, Şengal Özerk Yönetimi projesinin başarılı olması için birbirimize yardımcı olmalıyız. Bu, bölge halkının bir arada yaşaması ve anayasal hakların kazanılması için çok önemli.”
Feyli kadınların mesajı ise Nibra Zehmed tarafından okundu. Feyli kadınlarının katledilmesine değinilen mesajda şunlar belirtildi: “Feyli dosyayı üzerinde durulmalı ve bu dosya üzerinde çalışılmalıdır. Feyli kadınların hakları için Irak hükümetinin Feyli dosyasını bir jenosid olarak tanıması gerekiyor.”
Êzidi kadınları adına TAJÊ üyesi Suham Dexil bir mesaj okudu ve şunları belirtti: “Êzidî kadınları, köklü bir tarihe sahiptir. Birçok savaşta Êzidi kadınları öncü rol oynamıştır. Direniş cephelerinde belirleyici bir misyona sahip oldular. 3 Ağustos fermanından sonra Êzidî kadınları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle örgütlendiler. Feyli ve Êzidî kadınlarının birleşmesinden özgürlük doğacaktır. DAİŞ çetelerinin elinde kalan tüm kadınlar için direniş sözü veriyoruz.”

KATILIMCILARDAN DESTEK

Konferans katılımcılarının mesajları ise şöyle:

Moskova Kürt Dernekleri Birliği: "Kürdistan, dini, kültürel ve tarihi farklılıkları bakımından zengindir. Moskova Kürtleri adına Êzidî ve Feyli Kürtlerinin ortak konferansında başarılar diliyoruz. Kürt düşmanları, Kürtleri yenmek için dini farklılıkları kullandı. Aralarında husumet yaratıp, sorunlarını çözmek için bir araya gelmesinler diye ayırdılar. Bu nedenle konferansın düzenlenmesi çok önemli ve sorunlarımızın çözümünün kapılarını aralayacaktır."
Avrupa Êzidî Derneği: "Konferansın düzenlenmesini kutluyoruz. Avrupa’daki Êzidî Derneği olarak konferansı destekliyoruz. Êzidî Kürtlere ne olduğunu ve nasıl katledildiğini kendi gözlerimizle gördük. Êzidî kadınlar hala DAİŞ çetelerinin elinde. Bu nedenle sizlerden Şengal halkımıza yardım eli uzatmanızı rica ediyoruz."
Alman Parlamenter ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Andrew Wolko: "Bu konferansı Bağdat’ta düzenlediğiniz için sizi Almanya’dan selamlıyor ve başarılar diliyorum. Êzidî ve Feyli Kürtlerin durumunun önemli bir nokta olduğunu biliyorum.  Almanya’da çok sayıda Kürt arkadaşım var. Ayrımcılık ve ırkçılıkla nasıl karşı karşıya kaldıkları, ülkelerindeki durum hakkında görüş alışverişi içerisindeyiz."
Muhalefet Güçleri Birliği’nin Finlandiya’daki temsilcisi Rahip Arbad: "Adalet ve eşitliğin ancak tüm bileşenlerin haklarına saygı gösterilmesi yoluyla sağlanabileceğine inanıyoruz. Size sıcak selamlar sunuyorum. Sadece sizin adınıza değil, birçok radikal sol örgüt adına da konferansınızın başarılı olmasını dileri. Adalet ve eşitlik ancak evrensel destekle sağlanabilir."
Konferansta Êzidî ve Feyli Kürt kadınlarının yaşadığı sorunlar tartışılıyor.