Bağdat'ta Kerkük toplantısı

ABD'nin Bağdat konsolosluğunda tüm Kerkük bileşenlerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda, Türk devletinin MİT şubesi gibi rol oynayan Türkmen Cephesi, Kerkük'te Kürt güçlerinin olmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Kerkük’te süren kaotik durumu kontrol altına almak için ABD çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bunun için dün Kerkük'ün tüm bileşenlerinin katılımıyla Irak'ın başkenti Bağdat'taki konsoloslukta bir toplantı düzenledi.

NELER KONUŞULDU?

Toplantıya katılan ama ismini belirtmek istemeyen bir kaynak, ANF’ye konuşarak, “Arap, Hıristiyan ve Türkmenlerin temsilcileri toplantıya katıldı. Kürtlerden de KDP ve YNK katıldı" dedi.

Ulaştığı bilgilere göre toplantıda kentin ekonomi ve asayişi hakkındaki konular ele alındı. Diğer yandan kentte gerçekleşen hırsızlık ve DAİŞ’in hareketliliği de tartışılan konular arasındaydı.

YNK’nin Irak eski Milletvekili Mihemed Hacî Osman, konu hakkında ANF’ye konuşarak, “Toplantıda, Kürt güçlerinin Kerkük'e dönüşü, kentin normalizasyonu ve asayiş konuları hakkında yeni bir proje sunuldu” dedi. 

YEREL POLİSLER KERKÜK GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK

Yerel polislerin kentin güvenliğini sağlayacağını ve bu görevi üstlendiğini bildirdi. Peşmerge ve Irak askerinin de kentin dış güvenliğini sağlayacağı konuşuldu.

MİT PEŞMERGENİN KERKÜK'E DÖNMESİNE KARŞI

Irak'ta, MİT’in bir şubesi gibi işlev gören Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hesen Toran da toplantıya katılanlar arasında. Toran, Amerika’nın Kerkük meselesi için çözüm çabalarına tepki gösterdi ve ‘Peşmerge güçlerinin Kerkük'e dönmemesi gerekir’ dediği belirtildi.

ABD, MİT TEMSİLCİLERİNE KARŞI KONUŞTU

Toplantıya katılan ABD temsilcisi, Kürt temsilcilerinden önce Türkmen Cephesine cevap vererek, “Perşmerge gücü ulusal bir güç ve Irak ordusunun bir bölümüdür” dedi. 

MİT üyesi olarak bilinen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihî bir açıklama yaparak, Bağdat’ın Kerkük sorununu çözmeye dönük tüm çözüm çabalarını reddederek, “Kerkük'te gelişecek her olay ve karmaşada bir felakete yol açacak ve etkisi Basra ile Rumadi’ye de yansıyacak. Bu kaostan çıkış bir hayaldir ve mümkün değil" diye belirtti.