Bakırköy’de nöbet: Yaptığınız hukuksuzluk sizi de yakacak!

Bakırköy Cezaevi önünde nöbet eylemi gerçekleştiren tutsak anneleri yeniden polis saldırısına uğradı, 4 kişi gözaltına alındı. Saldırı öncesi konuşma yapan HDK Eşsözcüsü Gülistan Koçyiğit,  “Yaptığınız hukuksuzluk sizi de yakacak” uyarısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan siyasi tutsaklara ses vermek için Bakırköy Cezaevi önünde 5’inci nöbetini tutmak isteyen annelere polis saldırdı.

HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Züleyha Gülüm, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koç Yiğit ve Sedat Şenoğlu , İstanbul Hukuk Kurumları Koordinasyonu’nun destek verdiği nöbete, anneler barışı simgeleyen beyaz tülbentleriyle katıldı. Eylem öncesi cezaevi etrafını polislerce ablukaya alındı. Nöbet alanına gitmeden önce basına açıklama yapan anneler, İmralı tecridinin derhal kaldırılması istedi.

'BU TECRİDİ KALDIRIN GENÇLER ÖLMESİN '

Perşembe günkü polis saldırısında gözaltına alınan ve bir çocuğu açlık grevinde olan anne Zehra Doğan, Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Çocuklarımız öğrencidir, memurdur, doktordur. Hepsi okumuş, birikimlerdir. Boş yere hapisteler. Bu zulüm karşısında nasıl bu kadar rahatsınız? Nasıl uyuyabiliyorsunuz? Çocuklarımız gözümüzün önünde eriyorlar. Bu tecridi kaldırın artık kalkın haykırın bu gençler ölmesin artık" dedi.

'BARIŞIN ANAHTARI İMRALI’DADIR'

İki çocuğu cezaevinde açlık grevinde olan Anne Simamperi Akyıldız, açlık grevi eylemleri sonuçlanana kadar eylemlerini kararlılıkla devam ettireceklerinin altını çizdi.

Akyıldız, şöyle konuştu: "Bugün 5 gündür Bakırköy Cezaevi önündeyiz çocuklarımız açlık grevinde. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana kadar, çocuklarımız açlık grevinden çıkana kadar biz her gün gelip burada oturacağız. Bizim onurumuz bunu kabul etmez çünkü. Dün bizi yaka paça gözaltına aldılar. Emniyetteki ifademizde, tecrit kalkana kadar cezaevi önüne gelip oturacağımızı belirttik. Cumhurbaşkanı çıkıp bir kelime etmiyor. Çünkü İmralı ile görüşülürse barışın geleceğinden korkuyorlar. Barışın anahtarı İmralı’dadır. Onun için görüşmeleri yasakladılar. Erdoğan Türkiye'yi kaosa ve savaşa götürüyor. Kan gölüne çevirecek her tarafı. Tek devlet, tek bayrak diyerek bu sorunlar çözülmüyor. Devletin Kürtler üzerindeki şiddeti devam ederken hiç bir devlette böyle bir şiddet yok.”

'BUGÜN BİZE YARIN SİZE !’

Bir kardeşi cezaevinde açlık grevi eyleminde olan Kumri Akgül de direnmeye devam edeceklerini, asla pes etmeyeceklerini vurguladı. Annelerin direnişini selamlayan Akgül, "Gebze'den Kızıltepe'ye Van'dan Diyarbakır'a Bakırköy’e Annelerin direnişini selamlıyor ve kutluyorum. Dün gözaltına alındık, küfür ve hakaret ettiler bize. Bizi ters kelepçelediler. Ayaklarıyla sırtımıza bastılar. Biz bunu kabul etmiyoruz. 18 yaşındaki polisler 60 yaşında ki annelere hakaretler ediyordu. Bu kabul edilemez . Bize amacınız nedir dediler. Bizim amacımız çocuklarımız açlık grevinden çıksınlar başka bir amacımız yok” diye konuştu. Son olarak CHP’li annelere de seslenen Akgül, “Lütfen bize destek verin, bugün sıra bizdedir yarın sizde. Analar ayağa kalksın” şeklinde konuştu.

BEŞTAŞ: KİME GÖRE, NEYE GÖRE YASAK !

Açıklamanın ardından milletvekilleri eşliğinde cezaevi önüne kadar yürüyen annelerin önü polis tarafından kesildi. Bu keyfi engellemeye tepki gösteren HDP milletvekilleri ile polis arasında uzun süreli tartışma yaşandı. Kitleye müdahale etmekle tehdit eden polis amirine aynı zamanda hukukçu da olan HDP Milletvekilli Meral Danış Beştaş tepki gösterdi. Beştaş’ın, "Kime göre, neye yasak bir açıklama yapacağız burada" demesi üzerine amir, "33 senedir ben bu teşkilatın içindeyim bana kuralları öğretmeyin hanımefendi" diye konuştu.

Polislerin müdahale anonsları gölgesinde açıklama yapan vekiller ve avukatlar, polisin engellemesini kınadı. İstanbul Hukuk Kurumları Koordinasyonu adına ilk sözü alan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ayşe Canikli, polis engellemesine tepki göstererek, tecridin kaldırılması için acilen adım atılması gerektiğinin altını çizdi.

KOÇYİĞİT : YAPTIĞINIZ HUKUKSUZLUK İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR !

HDK Eşsözcüsü ve HDP Milletvekilli Gülistan Koçyiğit, annelerin tam 5 gündür açlık grevi ve ölüm orucunda olan çocuklarına ses vermek ve hükümete adım at çağrısı yapmak için Bakırköy Cezaevi önünde bir araya geldiğini hatırlattı. Annelerin tek taleple, İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle nöbet tuttuğunu vurgulayan Koçyiğit, ancak güvenlik güçlerinin her gün annelere müdahale edip, gözaltına aldığını belirtti.

Bugün de açıklama yapmaları engellendiğini söyleyen Koçyiğit, şöyle konuştu: “ Biz bu hukuksuz durumu da kınadığımızı ifade etmek istiyoruz. Bizim önümüze barikat koyacağınıza, polisleri koyacağına çocuklarımızın ölmesini engelleyin. Adalet Bakanlığı’na, İstanbul Valiliği’ne ve bütün mercilere çağrı yapıyoruz; yaptığınız hukuksuzluklar insanları öldürüyor. Yaptığınız bu hukuksuzluk sizi de yakacaktır. Önümüze çıkıp sürekli güvenliği ve yasa maddelerini gerekçe gösterenler, şu anda Türkiye Cumhuriyeti yasasını ihlal ediyorlar. Burada anneler yasaların uygulanması için buradalar. İnsanlar açlık grevinde; ölüm orucunda yapmalarının tek sebebi de yasa maddesinin uygulanması.”

ANNELERE SİPER OLAN AVUKATLARA DA GÖZALTI

Açıklamanın ardından polis engellini “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla protesto eden annelere polis saldırdı. Kitlenin üzerine içi biber gazı dolu plastik mermiler sıkan polis, annelere siper olan avukatlar Ahmet Balkaya, Rengin Ergül’ün de aralarında bulunduğu iki anneyi gözaltına aldı.