Bana’da devlet terörü: Hayvan otlatmak, bahçe sulamak yasak!

Şirnex’in Basa ilçesne bağlı Bana köyü yaklaşık iki aydır asker ablukasında. Köyde hayvan otlatmak, bahçe sulamak dahi yasak.

Şirnex’in Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı 5 bölgeye giriş çıkışlar 15 gün boyunca yasaklandı.

Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, 750 Rk. Tepe, Ormaniçi Deresi, 602 Rk.Tepe, Dicle Nehri kuzeyi, Ormaniçi Köyü Yolu doğusu kırsal alanları arasında kalan bölgelerin 15 Eylül 2023 (dâhil) - 29 Eylül 2023 (dâhil) tarihleri arasında giriş ve çıkışlar ile tüm sivil faaliyetlere yasaklandı.

Temmuz ayı başında ev baskınlarında birçok kişinin gözaltına alındığı Bana köyü ise yaklaşık iki aydır asker ablukasında.

Halen köye giriş ve çıkışlarda askerler Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıyor. Köylülerin öğleden sonra bahçelerine de gitmeleri yasaklandı.

MA’nın haberine göre köylüler sürekli yeni yasakların getirildiğin tepkisinde bulunarak, askerlerin “Yasak bitene kadar hayvanlarınızı ahırdan çıkarmayacaksınız” şeklinde baskılarına maruz kaldıklarını ifade etti.

Yasaklar köylülerin günlük yaşamlarını ve geçim kaynakları olan hayvanları ağır bir şekilde etkiliyor.

Köylüler, askerlerin 14 Eylül Perşembe akşam saatlerinde köy camisinden anons yaptıklarını belirterek, "Askerler köyün dışına çıkmanın ve hayvanları otlatmanın yasak olduğunu belirtti. Bir aydan fazladır köye giriş ve çıkışlarda adeta sorguya çekiliyoruz. Bu yasaklar çocuklarımızın psikolojisini bozdu” dedi.