Barış Nöbeti: Hasta tutsaklar tahliye edilsin, tecrit son bulsun

Hasta tutsaklar için başlatılan Barış Nöbeti’nde, bir kez daha tecridin kaldırılması ve hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) her ayın ilk Cuma günü Barış Nöbeti eylemi gerçekleştiriyor.

Bu haftaki nöbet “Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilsin! Yaşam hakkı korunsun” başlığıyla derneğin Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi.

Nöbete, Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticileri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

İlk sözü alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “ATK ayrımcılık yapmamalı, devlet hastanelerinin kapsamlı raporları esas alınmalıdır. Barış süreçlerinde hasta mahpusların bırakılması çok önemli. Hapishanelerde çok fazla siyasi mahpus var. Hasta mahpuslara yönelik düzenlemeler barış, eşitlik, adalet ve özgürlük getirecektir” dedi.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, yaşam hakkının temel bir hak olduğunu vurgulayarak, cezaevlerindeki hasta tutsaklara işaret etti. Kanat, “Türkiye hapishanelerinde Adalet Bakanlığı’nın 1 Aralık 2022 tarihli istatistiklerine göre, 336 bin 315 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bu kişilerden 65 yaş ve üstünde olan kişi sayısı 5 bin 513 kişidir. İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonunun Nisan 2022 tespitlerine göre, Türkiye hapishanelerinde tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 651’i ağır olmak üzere bin 517 mahpus bulunmaktadır” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Fatma Kurtulan, “Etkin tedaviye erişim için bir an önce infazların ertelenmesi gerekiyor. Yetkililerin genelgelerini ayrımcılığa gitmeden, koşulsuz, tüm mahpuslar için bir an önce uygulaması, tahliye koşullarının sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ATO İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ayşe Uğurlu, ‘Cezaevinde kalamaz’ raporlarına rağmen nihai raporların ATK’den çıkmasına dair görüş nedeniyle insanlar tahliye olamadan ya da tahliye olduktan çok kısa süre sonra yaşamını yitiriyor. Biz genelgenin geliştirilmesi gerektiğini istiyor, cezaevlerinin denetime açılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya “Sağlığın öncelikli olduğu her alanda Sağlık Bakanlığı’nın gerekli ilkeleri, uluslararası sözleşmeleri ortaya koyarak rol alması gerekiyor. Bütünlükçü bir şekilde sağlığa erişim koşulları sağlanmalı” dedi.

Nöbette son olarak Barış Anneleri Meclisi adına Münibe Koç, İmralı’daki tecride dikkat çekerek “Tecrit kalkarsa barış da gelir, hasta tutsaklar da iyileşir, sağlık da olur. Tecrit kalkmazsa sağlık gelmez cezaevlerini koşullarını düzelmez. Cezaevlerinin sorunları tecride ve barışa bağlıdır” şeklinde konuştu.

ADANA

İHD Adana Şubesi ise, dernek binasında Barış Nöbeti gerçekleştirdi. Nöbete, HDK ve HDP yöneticileri ile çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Nöbete İHD adına açıklama yapan avukat Yasemin Dora Şeker, AYM’nin HDP’ye yapılan hazine yardımına bloke edilmesine tepki gösterdi. 

MERSİN-İSKENDERUN

İHD Mersin ve İskenderun Şubesi de, dernekte düzenlediği Barış Nöbeti’ne çok sayıda kişi katıldı. Nöbetlerde, hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. 

AMED

 Amed’teki Barış Nöbeti de, İHD Şubesi Vedat Aydın Toplantı Salonu’nda yapıldı. Eylemde, “Herkes İçin Barış” pankartı açıldı. Eyleme Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri katıldı. Açıklamayı İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun okudu. Şube Başkanı Zeytun şunları söyledi: “Kürtlerin çoğunlukta olduğu coğrafyamızda yine en çok Kürtlere karşı işlenen ağır hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, yaşam hakkı ihlalleri başta olmak üzere önceki ihlallere ilişkin hakikatlerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılması, devletin özür ve tazmin yöntemiyle samimi ve çözüm odaklı yaklaşması; demokratik, sivil ve çoğulcu bir anayasa hazırlanarak Kürt kimliğinin güvence altına alınmasının ancak barış arzusu ve çabasıyla mümkün olduğunu biliyoruz.

Ayrımcı uygulamalar ile şiddet politikalarının ürettiği sınırsız-sayısız ihlal gerçeğinin çözümü ve tek seçeneği barışa dayalı politikalardır. Ülkenin içinde bulunduğu ihlaller ve hukuksuzluklarla dolu bu dönemin geride kalması için samimi ve çözüm odaklı ve hak eksenli yaklaşım ortaya koymalıdır.”

AKP-MHP iktidarının savaşı ve çatışmayı derinleştiren politikalarının altını çizen Eğitim Sen Amed 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, “Bu politikalara karşı biz emek ve meslek örgütleri olarak karşı duruşumuzu sergilemeye devam edeceğiz. Dün hepimizin gördüğü gibi 6 milyon oy almış toplumsal barışın demokratik yaşamın vazgeçilmez öncüsü olan siyasi bir partinin hazine yardımına sınırlama getirildi. Burada 6 milyonun iradesi yok sayılmaya çalışılıyor” dedi.