Beştaş: Önceden planlanmış bir kumpas devreye sokuldu

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Amed Milletvekili Semra Güzel hakkında “önceden planlanmış bir kumpas devreye konulduğunu” belirtti.

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, HDP Amed Milletvekili Semra Güzel hakkında devamsızlık gerekçesiyle gönderilen Başkanlık Tezkeresi görüşmelerine başladı.

Görüşmelere HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’li milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Muazzez Orhan Işık, Murat Çepni, Zuleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

Komisyonda konuşan Meral Danış Beştaş, “Semra Güzel vekilimizin vekilliğinin düşürülmesine bu komisyon karar vermeyecek. Semra Güzel’in fotoğraflarını dört yıl dosyada tutup, hiçbir işlem yapmayıp, zamanı kendilerince geldiğinde bir düğmeye basıp kamuoyuna servis eden akıl ve iktidar aslında o gün Semra Güzel ile ilgili linç kampanyası ve saldırı kararını vermiştir. Bu bir sır değil. Aslında Meclis de gayet iyi biliyor, burada bulunan milletvekilleri de gayet iyi biliyor” dedi.

Semra Güzel’in linç edildiğini ve aylarca Meclis’e gelemediğini belirten Beştaş, şöyle konuştu:

“Çünkü bütün basın yayın organları, fotoğrafları günlerce işleyerek milletvekilliği yapmasına engel oldu. Hakkında bir yakalama, tutuklama kararı yoktu. Dokunulmazlığı devam ediyordu. Milletvekilliği faaliyetinde bulunması önünde bir engel yokken bizzat iktidar ve ortağının yönettiği medya, özellikle de AKP bunu kendince bir seçim propagandasına, siyasi bir propagandaya ve şova dönüştürdü. Biz o zaman da söyledik bugün de söylüyoruz. Semra Güzel ile ilgili gerçekten bir soruşturma iradesi olsaydı, o fotoğrafların dosyaya girdiği gün bu soruşturma açılmalıydı. Bu fotoğraflar milletvekilliğinden önce vardı. Milletvekili oluyor, aradan üç buçuk yıldan uzun bir zaman geçiyor ve sonra iktidar kendisini zayıf hissettikçe, oyları düştükçe, kamuoyunda anti propagandaya maruz kaldıkça kara kara düşünüyor ve önümüze devamsızlık gerekçesiyle bir dosya getiriyor.

Bu kesinlikle sadece bir kılıftır. Şu anda her birimiz, biz de dahil, maalesef figüran konumundayız. Önceden karar verilmiş. Ben iddia etmiyorum, biliyorum. Bu komisyondan başka bir karar çıkmayacak. 4 Kasım darbesinden bu yana benzer toplantılara girdik. Çünkü Semra Güzel bir kadın, bir Kürt, bir HDP’li. Çünkü Semra Güzel bir muhalif.”

“Bir milletvekilinin evinde bir kadın ölü bulundu. Bundan daha büyük bir suç olabilir mi? Dokunulmazlığı bile tartışılmadı” diye tepki gösteren Beştaş, “Cinayet işledi demiyorum ama buna dair çok güçlü şüpheler var. Kamuoyunda aylarca tartışıldı. O milletvekili hala milletvekilliği yapıyor. Bizim bırakın evimizden cenaze çıkmasını ortada gün gibi açık beyanlar varken iktidar kendisini hukuk savunucusu ilan ediyor. Değilsiniz. Zehra Taşkesenlioğlu. Bu sıralarda milletvekili. Onun ayrıntılarını söyleyeceğiz. SPK Başkanıyla, Cumhurbaşkanı danışmanıyla girdiği hukuk ve ahlak dışı paraya dayalı ilişkiler bütün Türkiye’nin bilgisi dahilinde. 4 Milyon Euro'ya tekne kiralamış. Kira bu ya! Buna dair tek bir kişi “Dokunulmazlığını kaldıralım yargılansın bu para halkın parası, bir tekne kiralamak için bu para nereden geldi” diye sormadı. Çünkü o AKP milletvekili. O dokunulmaz. Çünkü onun arkadaşları ve yönetimi iktidar sıralarında oturuyor. Ama biz soruyoruz. Bu yolsuzluklar rüşvet ve para trafiğiyle ilgili hiçbir açıklama yok. Taşkesenlioğlu bir örnek. Bunun gibi çok sayıda örnek var ve hepsinin kaydını, belgelerini bu komisyona sunacağız. Bugün bir istifa haberi var mesela. Ahmet Eşref Fakıbaba, ‘Siyasi ahlakıma uygun olmayan kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum’ dedi.”

Hukukun araçsallaşıp silah olarak kullanıldığını belirten Beştaş, “Milletvekilleri arasında belirgin bir ayrımcılığa, adaletsizliğe yol açıyor” dedi.

“Meclis Başkanı tarafsızlığı mı?” diyerek sözlerini sürdüren Beştaş,  “Yok böyle tarafsızlık. Tarafsızlık değil yanlılık var. Bunu da geçtim düşmanlık var. Erdoğan’ın dün Kürt halkının tamamına dönük, çocuk sayılarına yönelik söylemi artık malumun ilanıdır. Dünkü söylemiyle bu netleşmiştir. Buna ilişkin hem AİHM kararlarını hem AYM kararlarını ve daha birçok mevzuat hükümlerini tabii ki alt komisyonda, karma komisyonda ve Genel Kurulda çok ayrıntılı tartışacağız” ifadelerini ekledi.

Güzel’e bir kumpas kurulduğunu belirten Beştaş, şöyle konuştu:

“Bu bir kumpastır. Önceden planlanmış bir kumpasın devamıdır. Bu parlamentoda yoklamaya katılmayan yüzlerce vekil vardır. Yoklama yüzde doksan dokuz alınmıyor. Meclis her zaman müşahede ile açılıyor. Bunun dışında alınan karar da Semra Güzel’in vekilliğini düşürmek için planlanmıştı. Bu da kumpastır. Hazırlanmış, planlanmış. Ama unutmayın bunları tarih yazıyor. Kesinlikle bunun hesabını demokratik bir sistemde yargı önünde verecekler. Bu parlamentonun üyeleri Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu hakkında AYM ihlal kararı verdi. Leyla Güven halen cezaevinde. Konuştuğu için ceza veriliyor. AYM’den, AİHM’den dönecek. Ama bu parlamentoya iki milletvekili iade edildi. AYM kararıyla vekilliği iade edildi. Karar verirken en azından hukuki normları, mahkemelerin kararlarını da dikkate almak gerekiyor. Meclis tarihinde rastladığımız meseleler değil bunlar. Çoğunluk sizde, çoğunlukçu totaliter sistem var. Üyeliği düşürebilirsiniz ama bu AYM’den, AİHM’den döner. Başkanlık Divanı tartışmalarına da vakıfız. Taraflı bir karar verilmiştir. Yoklama vermeyen onlarca vekil ayrı tutulmuş, ayrımcılık yapılmıştır. Ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlallerinden biridir. Kürtlere, kadınlara yönelik bir çifte standart var.”