Beştaş: Diyarbakır Cezaevi zihniyeti iktidarda

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Diyarbakır Cezaevinde işkence yapan zihniyet bugün sistematik bir şekilde işkenceye devam ediyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi.

AKP’nin Meclis’e kendi gündemine göre yasa teklifi getirdiğini dile getiren Beştaş, “Oy almak istedikleri kesimlere yalancı bir bahar yaşatmak istiyorlar. Torba kanunlar ardı ardına geliyor. Bu aynı zamanda acziyetlerini de ortaya koyuyor" dedi.

Beştaş, "Cumhurbaşkanı kararları ile Kültür Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Başkanlığına bağlı bir cemevi kurulacak. Yönetimi kendileri belirleyecekler, dedeleri de maaşa bağlayacaklar teklife göre. Bu Alevileri tamamıyla kontrol altına almaya çalışan, onların taleplerini görmezden gelen, folklorik öğeye indirmekten başka bir şey değil. Cemevlerine adeta bir kayyum ataması niteliğini de taşıyor” dedi.

Aleviler için kurulacak birimin başkanının da Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacağını dile getiren Beştaş, "Çözülmesi gereken temel problem Alevilerin eşit yurttaşlık talebidir. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesidir. Burada bir örnek verelim AKP çözemediğini bütün sorunlarda bir başkanlık kurarak çözdüğünü ileri sürüyor yıllardır" dedi.

'ERDOĞAN KÜRT DÜŞMANIDIR'

Beştaş, şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Dünden beri Erdoğan’ın Diyarbakır’a gidişi gündem yapıldı. Öncesinde mesajlarla gündemdi. Gece yarısı öğrencilere, memurlara zorunlu tutulan bir mitingden söz ediyoruz. Her plakadan Sivas’tan Konya’ya, Trabzon’a birçok otobüs ve minibüs Diyarbakır’a taşındı. Dün Diyarbakır mitinginde Diyarbakırlılar sayılamayacak kadar azdı. Ben uzun yıllar Diyarbakır’da yaşayan biri olarak bunu çok iyi biliyorum. Daha dün Çelebi, kendi partisine katılırken bütün Türkiye kadınlarına, Kürt toplumuna çocuk yapmak üzerinden kafatasçı bir anlayışla ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor. Yani bu tezadı ifade etmeye gerek yok. Kürt düşmanı olduğunu da itiraf etti.

Diyarbakır’da bu cezaevi kapatılınca zihniyet bitti mi... Diyarbakır cezaevinde işkence yapan zihniyet bugün sistematik bir şekilde devam ediyor. Yıllara yayılan bir 12 Eylül zihniyeti var."

Beştaş, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Beştaş, “HDP olarak bizim isim düzeyinde bir tartışmamız yok. Biz cumhurbaşkanlığı adaylığının ilkeler temelinde Türkiye’de demokratikleşmeyi sağlayacak ve tabii tartışarak, müzakere ile olabileceğini her zaman ifade ettik. Hâlâ o noktayız. Gündemimizde temel ittifak güçlerimizle nasıl bir strateji ve nasıl bir aday profilinde buluşacağımızı tartışıyoruz. Yani ittifakın kendi adayını nasıl oluşturalım, profili nasıl belirleyelim konusunu tartışıyoruz" dedi.

İŞÇİ KATLİAMI

Amasra’da yaşanan maden katliamına dair de Beştaş, “Bartın’daki maden faciasından beri yapılan açıklamalar, bakanın ve iktidar yetkililerinin konuşması bu meseleyi kapatmaya dönüktü. Araştırma Komisyonunu da görevden almadan, istifa olmadan bu meseleyi zamana yayarak unutturma çabasından başka hiçbir şey değil. Bu kabul edilebilir bir şey değil. 41 can yitirdik, bunlar birer cinayetti. Sayıştay raporları ortada bunu Meclis’te çokça tartıştık. İktidar yetkililer ne kadar güzel çalıştıklarını anlattılar ama katliamı önlemediler. Daha cenazeler defnedilirken yeni ihaleler yapılıyor. Onlar kendi karlarından, işletmeleri çalıştırmaya devam ettirmekten başka bir gündeme sahip değiller. Ama muhalefet ve Türkiye toplumu, bizler Bartın katliamını unutturmayacağız. İstifanın bir erdem olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.