Beştaş: Tutsak ailelerinin nöbetini sahiplenelim

Tutsak ailelerinin nöbeti sürüyor. Aileleri ziyaret eden HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “AKP-MHP cezaevlerinde Kürt düşmanlığı yapıyor" dedi, nöbeti sahiplenmeye çağırdı.

Hasta ve infaz süreleri dolmasına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 88'inci gününde devam ediyor. Aileleri bugün de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Amed il eşbaşkanları ve il yöneticileri ziyaret etti.

'AİLELER ÇOK ONURLU BİR EYLEM SÜRDÜRÜYOR'

HDP’li Beştaş, yaklaşık 3 aydır zor ve zulme karşı adalet nöbetinde bulunan ailelerin çok onurlu bir eylem gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye’nin her yerinden cezaevlerinden kötü haberler geldiğini kaydeden Beştaş, “Çok kötü bir baskıyla karşı karşıyayız, her yerden çığlıklar yükseliyor. Bugün de Silivri Cezaevi’nden bir haber aldım ama dikkate alınmıyor. Hasta tutuklular ölmek üzereyken tahliye ediliyor. Bugünlerde hiç olmadığı kadar cenaze çıktı cezaevlerinden. Hapishaneler ölüm evleri değildir. Hukuk sistemi olan bir ülkede tutuklulara cezaevlerinde en iyi şekilde bakılması gerekir. Onlar sadece özgürlüklerin den yoksunlar, istedikleri zaman dışarı çıkamazlar onun dışında biz dışardakilerle aynı haklara sahipler” diye belirtti.

'İKTİDAR CEZAEVLERİNDE KÜRT DÜŞMANLIĞI YAPIYOR'

AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanlığı saldırılarını cezaevlerinden sürdürdüğüne işaret eden Beştaş, “AKP-MHP tüm annelerin sesine kulak verdiğini söylüyor. Ama çok büyük bir ikiyüzlülük yapıyor. Kürt annelerini dinlemiyor. Kürt anneleri çok büyük onurlu bir direniş sergiliyor. Çocuklarının sağlık ve yaşama haklarını korumak için nöbetteler” dedi.

HASTA TUTSAKLAR

Hasta tutsakların en öncelikli mesele olduğunun altını çizen Beştaş, son yıllarda cezaevlerinde yaşanan baskılara ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Bir an önce hasta tutukluların sağlık hakları sağlanmalı ve serbest bırakılmalılar. Cezaevlerindeki işkenceler, çıplak aramalara son verilmeli. İnfaz yakmaları devam ediyor, 20-30 yıl kalan tutuklular tam çıkmalarına yakın infazları yakılıyor,  infaz yakılmalarına son verilmeli.  Sadece Kürt ve muhalif oldukları için tutuklamalar son bulmalı.  Aileler ile Ankara da buluştuk, biz bu sesi her yerde yükseltmeye devam edeceğiz. Sizin talepleriniz bizim taleplerimizdir. Umuyoruz ki bu talepleriniz başarıya ulaşacaktır. Sesiniz her yere gidiyor. Hep birlikte bu adalet sesini yükselteceğiz. Çünkü bu adalet talebi herkes için. Bu talep için cezaevinde yakınınız olmasına gerek yok. Çağrımız bütün halkımıza ve annelerimizedir; onları yalnız bırakmayalım. Memlekete adalet bizim elimizle gelecek.”

Tutsak yakını Reşahat Ada, cezaevlerinden cenazeler çıkmasın diye nöbette olduklarını belirterek, “3 aydır burada çocuklarımız için haykırıyoruz. Ama adalet yok. Neden bize adalet yok... Bizim çocuklarımız kötü bir şey yapmadı. Çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz” dedi.