Birçok kentte 12 Eylül protestosu

12 Eylül Darbesi'nin yıl dönümünde Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da eylemler düzenlendi.

12 Eylül Darbesi'nin yıl dönümü vesilesiyle Türkiye ve Kuzey Kurdistan kentlerinde açıklamalar yapıldı.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, eski TRT Radyosu binası önünde açıklama yaptı.
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 12 Eylül’de yaşananları hatırlattı.
78’liler Girişimi, Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda açıklama yaptı. Darbeye dair dövizlerin taşındığı eyleme, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
İnsan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştığı gerekçesiyle hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen ve tutuklanan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın sağlık problemlerinin olduğunu hatırlattı.
78’liler üyesi İsmet Evren, “Türkiye'nin resmi muhalefet siyasetçilerinin 12 Eylül rejimi ile uzlaşmasının bedeli Erdoğancı tekçi rejim oldu" dedi.
Evren, "Gelinen noktada savaş ve çatışma ortamı toplumsal ayrıştırma, yoksullukla terbiye etme, kaygı ve korku iklimi eşliğinde, iktidarı sürdürme ve siyaset yapma biçimi olarak sürdürülüyor” diye belirtti.
Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk ise darbe zihniyetine karşı mücadelenin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Eylemde, "1980 Darbe Anayasasının kaldırılarak; demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasanın toplumsal bir mutabakat ile yapılmasını talep ediyoruz. Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nin her karesinde yaşanan gerçekliğe bağlı kalarak, büyük insanlık ve ülke için ‘İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep ediyoruz. Demokratik Cumhuriyette yaşamak istiyoruz" denildi.


RIHA 
Riha 78'liler Girişimi, baro binası önünde 12 Eylül'e dair açıklama yaptı. İnsan hakları savunucusu Akın Birdal ve DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Riha 78'liler Girişimi üyesi ve DBP Riha İl Eşbaşkanı Vahit Akgül, 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'ın geçtiğimiz günlerde tutuklanmasına tepki gösterdi.

 
HATAY
İHD İskenderun Şubesi, deprem sonrası kurulan konteynerde açıklama yaptı. Derneğin Eşbaşkanı Ayten Kılınç, yeni bir toplumsal sözleşme ve demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
İHD Hatay Şubesi de 12 Eylül darbesinin yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

 
MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ve Mersin 78’liler Girişimi Derneği, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. 78’liler Girişimi Derneği Başkanı Yeşim Dağgeçen, demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasa talebinde bulundu.