Birçok kentte Ankara Katliamı protesto edildi

10 Ekim Ankara Katliamı'nın protesto edildiği etkinliklerde, katledilen 104 kişi anıldı.

Ankara Gar Meydanı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde Türk devleti destekli DAİŞ çeteleri tarafından düzenlenen katliam birçok kentte protesto edilirken, katledilen 104 kişi anıldı.


İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Gar karşısında bulunan 10 Ekim Anıtı önünde anma etkinliği düzenledi. Anıt etrafına katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı. Katliamın yaşandığı 10.04 saatinde saygı duruşunda bulunulurken, katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu.
Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, "10 Ekim Katliamı’nın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Mücadelemiz katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecek" diye belirtti.
Anmanın ardından katliamda yaşamını yitiren Ayşe Deniz ve Berna Koç'un Karşıyaka'da, Mustafa Budak'ın Kaynaklar'da ve Puro Yıldırım'ın Ayrancılar'da bulunan mezarları ziyaret edildi.

 
MELETÎ
Meletî’de Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kent merkezi Yeşilyurt Mahallesi’nde 10 Ekim Barış Parkı’nda anma gerçekleştirildi. Anmaya, HDP, Yeşil Sol Parti, CHP il ve ilçe örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anma Özalper Sağlık Ocağı önünden 10 Ekim Barış Parkı’nda bulunan Barış Güvercinleri Anıtı’na kadar yürüyüş ile başladı.  
Katliamda yaralanan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir'in ardından aileler adına katliamda yaşamını yitiren Canberk Bakış’ın babası Abdullah Bakış konuştu.


AMED
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, katliamda yaşamını yitiren Abdullah Erol’u, Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında andı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrak, "Arkadaşlarımızın mücadelesini yürüteceğiz" dedi.
Katliamda yaşamını yitiren Feyat Deniz’in mezarının bulunduğu Şehitlik Mezarlığı da ziyaret edildi.


İSTANBUL

İstanbul’un birçok ilçesinde katliamda hayatını kaybedenlerin mezarları başında anma yapıldı. HDK, Yeşil Sol Parti, HDP, DBP, EMEP, ESP ve CHP’li yöneticilerin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri anma programlarına katıldı. Sultangazi’de bulunan Gazi Mezarlığı’nda yapılan anma, saygı duruşuyla başladı.
İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) Genel Sekreteri Yunus Özgür, katliamın “devlet eliyle” gerçekleştiğini söyledi. Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Beser Çelik, faillerinin belli olduğuna işaret etti.
Alınteri Temsilcisi Mürüvvet Küçük, “Onların bıraktığı mirası daha ileriye taşıyarak yaşatacağız” dedi.
Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter İş) Genel Başkanı Kanber Saygılı, halklar arası “kardeşlik köprüsünü” kurmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Ümraniye, Küçükçekmece, Esenler, Sultangazi, Eyüp, Şişli, Bayrampaşa ve Yedikule’de katledilenlerin kabirleri başında anma programları düzenlendi.

 
ADANA
Adana Garı önünde saat 10.04’te önünde anma programı düzenlendi. Kentteki demokrasi güçleri, siyasi partiler ve 10 Ekim aileleri anmaya katıldı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eser Demirçin, “Adalet mücadelemiz bu katliamda katillere yol verenler ve katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecektir” dedi.
Katliamda kardeşi Fevzi Sert’i kaybeden Saadettin Sert, “8 yıl geçti ama içimiz hala yanıyor. İsyanlardayız" dedi.


WAN
İHD Wan Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Dernek yöneticisi Mehmet Salih Coşkun, “Yargı sistemi, adeta bu büyük saldırıyı gerçekleştiren insanlık suçlularını koruma altına aldı" dedi.