BM’de zararlı kimyasallar için yeni kurallar
BM, insanları ve gezegeni tehlikeli kimyasallardan korumak için hedefler belirleyen yeni güvenlik kurallarını kabul etti.
BM, insanları ve gezegeni tehlikeli kimyasallardan korumak için hedefler belirleyen yeni güvenlik kurallarını kabul etti.
Çevreye zarar verebilecek kimyasalların güvenli kullanımına yönelik yeni küresel kurallar Cumartesi günü Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler konferansında kabul edildi.
Konferansı düzenleyen BM Çevre Programı'nın (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, "Bu gezegendeki herkes kimyasallara maruz kalma nedeniyle hastalanma ya da ölme korkusu olmadan yaşayabilmeli ve çalışabilmelidir" dedi.
Katılımcılar ayrıca Bonn Deklarasyonu'nu kabul ederek "zararlı kimyasallara maruz kalmayı önlemeyi, uygun olan yerlerde en zararlı olanları aşamalı olarak ortadan kaldırmayı ve ihtiyaç duyulan yerlerde bu tür kimyasalların güvenli yönetimini geliştirmeyi" taahhüt ettiler.
BM’nin kabul ettiği kurallar üretimden atığa kadar kilit sektörler için 28 somut hedef ve kılavuz ortaya koyuyor. Bunlar arasında kimyasalların ve atıkların yasadışı ticaretinin önlenmesi, ulusal yasaların yürürlüğe konması ve 2035 yılına kadar tarımda son derece tehlikeli pestisitlerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması yer alıyor.
Ayrıca daha sürdürülebilir kimyasal alternatiflere geçiş, sanayi, tarım ve sağlık sektörlerinde kimyasalların sorumlu kullanımı ve farklı kimyasallarla ilişkili riskler hakkında bilgiye daha iyi erişim çağrısında bulunuyor.
Almanya, UNEP'in yöneteceği çerçevenin uygulanması için 20 milyon euro taahhüt etti.